Regnfrukost
BLÅBÄRSGRÖT
1 dl havregrynsgröt
1 dl färska blåbär
2 dl vatten
1 nypa salt
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt småputtra under omrörning tills det har blivit en lagom tjock gröt. Om du vill kan du krossa blåbären litegrann. Då blir gröten extra lila. Häll upp och servera med valfritt tillbehör
Godaste såsen
ROMRÖRA
1 burk kesella (250 g)
1 liten rödlök
1 liten burk stenbitsrom
salt efter smak
Hacka rödlöken fint och blanda den med kesellan och stenbitensromen. Smaka av med salt. Serveras med fördel till lax ^^
Lax <3
Nyplockade blåbär <3
KRÄMIG BANANYOGHURT MED ANANAS, PERSIKA OCH BLÅBÄR
Ingredienser:
1/2 banan
1 dl kesella
1 1/2 yoghurt
2 skivor ananas
1/2 persika
1-2 dl blåbär
Mosa bananen och blanda ihop den med kesellan och yoghurten till en jämn kräm. Hacka ananasen och persikan och fördela över yoghurten. Strö över blåbären och ät.
Bullar
Igår tog jag det jättelugnt. Jag gick upp vid 11 och åt frukost i lugn och ro och sen spenderade jag typ hela dagen i köket. Bakade bl.a två sortest bullar. Traditionella kanelbullar och egenkomponerade mandelbullar. Båda blev enligt pappa och pappas flickvän mycket mumsiga. Det finns nog inget jag tycker är lika mysigt och nostalgiskt som att baka bullar. Och det finns nog inget som är mer uppskattat än just bullar. Det känns så genuint och gammaldags på något sätt.
Jag vet att det finns ett recept på bullar här sen tidigare men jag har gjort om det lite så jag skriver ut det på nytt igen ^^
GRUNDDEG TILL BULLAR
Ugn:
250 grader
Ingredienser:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt 1-1 1/2 tsk malen kardemumma (beroende på hur stark smak man vill ha)
1/2 dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl
Smält smöret, tillsätt mjölk och värm/låt svalna tills blandingen är ljummen (37 grader). Smula jästen och lös den i mjölkblandingen. Tillsätt salt, kardemumma och sirap och blanda ihop. Arbeta i mjölet lite i taget. Degen ska vara mjuk men ändå fast och okladdig. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Arbeta under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
KANELFYLLNING
Till en halv satts deg
Ingredienser:
50 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
MANDELFYLLNING
Till en halv satts deg
Ingredienser:
50 g mjukt smör
100 g riven madelmassa
1/2 dl finhackad mandel
Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en fyrkantig platta (ca 1 cm hög). Sprid ut fyllningen på degplattan och vik ihop den så fyllningen hamnar inuti degplattan. Skär i remsor och snurra samman två remsor i taget. Forma till bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med ett lätt vispat ägg och strö på valfri topping. Jag använde pärlsocker på kanelbullarna och finhackad mandel på mandelbullarna. Grädda 5-10 minuter. Håll koll för de bränns snabbt. Låt svalna och ät.
Jordgubbs- och bananyoghurt utan läskigheter
I förrgår testade jag att göra egen jordgubbs- och bananyoghurt. Jag hade lite färska jordgubbar som hade börjat bli lite väl mosiga och torra och en lite halvbrun och små sorglig banan. Inte så jättelockande att äta som de var, men helt perfekta att blanda samman till en krämig, ljusrosa yoghurtblandning. Den blev så god! Smakade riktigt mycket jordgubb och banan. Med lite hemmagjord musli blev det supersmaskigt ^^
JORDGUBB- OCH BANANYOGHURT
Ingredienser:
1 dl färska jordgubbar
1/2 banan
1 1/2 dl yoghurt
1/2 dl kesella
Hacka jordgubbarna i småbitar och värm i kastrull eller micro tills jordgubbarna har blivit mjuka och varma. Mosa bananen och blanda samman med jordgubbarna till en jämn smet Blanda i yoghurten och kesellan och strö på valfri topping. Ät.
Underbar kväll
Hur som haver så blev det som sagt grillning. Kött (fråga mig inte vilket) till de vuxna (köttätarna) och grillspett och majskolvar till barnen (vegetarianerna). Till det serverades potatissallad, hemgjord tomat/chili/löksås (suuupergod), coleslaw, diverse sallader och kryddsmör. Våra grillspett bestod av lök, champinjoner, quornbitar, körsbärstomater och paprika penslat med en marinad med smak av basilika, honung, soja, chili, paprika och svartpeppar. Den använde vi även till majskolvarna. Det var sååå gott!!! Ville typ inte bli mätt. Har inte ätit majskkolvar på flera år och det var ett mycket kärt återseende. Hade glömt hur underbart gott det är! Innan maten så blev det även lite gin & tonic och fruktig bål med alla möjliga bär och frukter i. Underbar kväll <3
Pajad dator och grillad lax
Så för att komma till själva matbiten av det här inlägget så var jag och min lillebror hemma hos pappa i förrgårkväll ^^ Det var sååå mysigt <3 Älskar att vara där. Där är jag hem-hemma ^^ Hur som helst så passade det utmärkt att grilla i den varma sommarkvällen. Pappa och bror åt kött och jag åt fisk. Karré och lax för att vara mer specifik ^^ Pappa hade lagt laxen i folie tillsammans med salt, lite peppar, citronskivor och dill. Sååå gott! Jag älskar lax och allra mest när den är grillad ^^ Till det åt vi potatis, crème fraiche, sallad och ett underbart segt och smakrikt surdegsbröd.
Slänger även med en bild på en liten vilseflugen kompis som jag fick hjälpa ut senare på kvällen. Bara för att... ^^
Äntligen...
KANEL, KARDEMUMMA, VANILJ OCH CHOKLADMUSLI
Ugn:
175 grader
Ingredienser:
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
1/5 dl hela linfrön
1/5 dl solroskärnor
1/5 dl pumpakärnor
1/5 dl grovt hackade mandlar
1/5 dl grovt hackade valnötter
1/2 dl russin
1/2 dl grovt hackade katrinplommon
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk kakao
1 dl vatten
Blanda samman havregryn, rågflingor, linfrön, solroskärnor, pumpakärnor, mandlar, valnötter och kryddor i en ungfast form eller långpanna. Häll över vattnet och blanda samman tills allt är fuktigt. Grädda ca 20 minuter i ugnen tills muslin har blivit knaprig och torr. Var noga med att röra om åtminstonne en gång så att muslin gräddas jämnt. Tillsätt russin och katrinplommon och låt muslin svalna helt. Förvara muslin i en lufttät burk
Favoriter gånger 2
Åh just det! Måste bara säga att den som säger att fisk och rödvin inte går ihop ljuger! Det är ju suuupergott! ^^
Mera blåbär
Hur som haver så blev det faktiskt ganska stor förändring sen förra blåbärsfrukosten. Både i konsistens och smak. Med keso istället för kesella, annorlunda smaksättning med kardemumma och russin, annan iblandad frukt och med blåbären som topping blev det helt anorlunda. Blåbärssmaken blev mer intensiv och yoghurten blev mer bitig och matig än förra gången. För att sammanfatta det blev även denna frukost en fröjd för både gom och öga. För visst är det nästan (bara nästan) lika viktigt hur det man äter ser ut som hur det smakar?
MATIG VANILJ, KARDEMUMMA OCH RUSSINYOGHURT
Ingredienser:
ca 1 1/2 dl yoghurt
ca 1 dl keso
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1 näve russin
ca 1 dl hackad valfri frukt (jag använde äpple och färsk annanas)
ca 1 dl blåbär, tinade eller färska
Blanda samman yoghurt, keso, vaniljpulver, kardemumma och russiin till en jämn blanding. Rör i den hackade frukten och toppa sedan med blåbären. Ät och njut ^^
Rabarbermuffins med crumble
Anledningen till att jag valde att göra dessa muffins är dels för att min trädgård svämmar över av rabarber och dels för att jag inte tycker om att baka muffins speciellt mycket. Jag tycker alltför ofta att de blir lite tråkiga och ganska menlösa. Och den uppfattningen vill jag råda bot på. Och idag har jag nog faktiskt gjort det litegrann ^^ Muffinsarna blev jättesöta, doftade gott och var enligt min pojkvän (som också han är ganska skeptiskt inställd till muffins) både goda och saftiga ^^ Yaaay! Och det bevisar min teori: Att all bakning kan vara rolig. Man måste bara göra nåt eget av det ^^ Nästa gång kommer jag dock ha i lite mer rabarber. Så de smakar ännu mer ^^
RABARBERMUFFINS MED CRUMBLE
Ugn:
175 grader
Ingredinser:
Muffins:
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smält smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning:
3 dl rabarber
2 msk socker
2 msk smör
Crumble:
75 g riktigt mjukt smör (eller halvsmält i micron)
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
Muffins:
Vispa samman ägg och socker. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vanilsocker och salt i en separat skål. Blanda ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken.
Fyllning:
Skala och hacka rabarbern i valfri storlek (jag gjorde dem ganska små) och stek dem tillsammans med smör och socker tills rabarbern har blivit mjuk och sockret och smöret har smält samman. Blanda ner rabarbern och smörsockret i muffinssmeten.
Crumble:
Rör samman alla ingredienser med en gaffel till en smulig deg.
"Ihopsättning":
Fyll muffinsformar till 3/4 med muffinssmeten. Strö över crumblen och grädda dem i ca 15-20 minuter. Låt svalna.
*För att få lite färg på crumblen höjde jag temperaturen i ugnen till 200 grader de sista minuterna.
Riktigt chokladig chokladkaka
Jag har länge sneglat runt på olika hemsidor och bloggar och inspirerats av en massa riktigt amerikanska chokladkakor (flera lager, frosting etc.). Den ena vackrare än den andra. Och det har bokstavligt talat kliat i fingrarna på mig efter att få testa att baka en sådan kaka. Så i torsdags tyckte jag att det skulle passa att testa att baka ett sådant konstverk.
Jag utgick från ett recept på "Old fashioned chocolate cake" som ursprungligen kommer från Nigella Lawson (som förövrigt tillsammans med Per Moberg är min favorit tv-kock ^^). Dock har jag gjort lite förändringar här och där. Dels för att jag inte hade alla ingredienser och utrustning som krävdes och dels för att jag trodde att det skulle bli bättre så ^^ Det tog lite tid att göra den här kakan men det var superkul och den blev jättefin. Och enligt min mor var den extremt uppskattad av både henne och hennes jobbarkompisar ^^
CHOKLADIG CHOKLADKAKA
Ugn:
160 grader
Ingredienser:
Kaka:
2 dl strösocker
2 ägg
175 g mjukt smör (ev halvsmält i micron)
1 dl crème fraiche (1/2 burk)
1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk äkta vaniljpulver
1 nypa salt
Chokladfrosting:
175 g mörk choklad
75 g smör
1 msk ljus sirap
1 dl crème fraiche (1/2 burk)
5 dl florsocker
Kaka:
Vispa samman ägg och socker. Tillsätt crème fraiche, mjölk och smör. Blanda samman till en smet. Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en separat skål. Häll mjölblandingen i äggsmeten och rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en teflonform (24 cm i diameter). Grädda ca 30-40 minuter. Kolla kakan genom att provsticka den med en potatissticka eller liknande. När potatisstickan inte längre blir kladdig är kakan klar. Låt kakan svalna
Chokladfrosting:
Smält choklad och smör över vattenbad. Sikta under tiden flosockret i en separat skål. Blanda ner sirap och crème fraiche i den smälta chokladblandingen. Blanda till sist i det siktade florsockret.
"Ihopsättning":
Dela chokladkakan i två lager. Fördela 1/3 av chokladfrostingen på det nedersta lagret av kakan med hjälp av ex. en smörkniv. Lägg på det andra lagret av kakan och sprid ut den resterande chokladfrostingen på och runt kakan.