Sill & Potatis
Pizza
Lovade ju ett recept på pizza. Och ett recept på pizza you shall have ^^ Folk verkar i allmänhet tro att det är världens jobb att baka egen pizza men jag håller inte med någon stans. Det är ju jättelätt. Plus att det är betydligt billigare än att köpa färdig pizza och framförallt är det mycket godare än alla köpepizzor i vääärlden! Men det är ju bara min åsikt ^^
Hur som helst så utgår jag alltid från ungefär samma botten som jag har både grahamsmjöl och vetemjöl i. Tycker att det blir mycket knaprigare och smakrikare så. Men det är såklart valfritt. Och sen varierar jag den genom att slänga på olika saker från gång till gång. Den här gången blev det tomatpuré och en massa skivad tomat (hade inga krossade tomater hemma), lite pesto, paprika, rödlök, vitlök, soltorkade tomater, hemodlad sparris (som jag hade kokat lite snabbt innan jag la dem på pizzan), torkad oregano och lite flingsalt. Brukar vanligtvis oxå ha smulad fetaost på men det hade jag ingen hemma heller... Men det smakade ändå supergott med lite balsamvinäger ringat över och ett glas rött vin till ^^
Grov pizzabotten
1 ugnsplåt
Ugn:
225 grader
Ingredienser:
2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
25 g jäst (1/2 paket)
ca 5 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt och mjöl och arbeta samman till en deg (jag brukar göra detta för hand) Låt jäsa övertäckt i 1/2 - 1 timme. Kavla eller tryck ut degen till en stor eller två mindre bottnar. Strö på valfri topping. Grädda i ca 15-20 minuter.
*Går även bra att frysa in
Jordnötsyoghurt
JORDNÖTSYOGHURT
ingredienser:
1/2 dl kesella
1 dl naturell yoghurt
1 msk jornötssmör
ev. 1/2 mosad banan
Blanda samman samtliga ingredienser till en jämn smet. Tillsätt valfri hackad frukt (om du tar med bananen är det gott med någonting syrligt som bryter av mot det söta) Strö över flingor, musli, hackade nötter eller liknande. Ät <3
Middag
ÄRTSOPPA
Ca 6 portioner
Ingredienser:
500 g (6 dl) gula ärtor
ca 1 1/2 liter vatten
1 hackad gul lök
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
Häll upp ärtorna i en stor skål. Släng dem som ser grå/gröna eller konstiga ut. Skölj ärtorna och lägg dem sen i blöt. Låt dem stå i ca 12 timmar. Häll på 1 1/2 liter nytt vatten + salt och koka upp ärtorna. Skumma av och låt dem sedan koka på låg värme tillsammans med lök och buljongtärning. Låt koka ca en timme tills ärtorna är mjuka. Tillsätt timjan och ev lite mer salt. Servera med senap och bröd/mackor. Går även jättebra att frysa in.
Inte gröt
Jag är inte en sån person som kan äta en skål yoghurt med lite flingor till frukost. Då har jag typ dött av hunger innan jag ens har tagit mig till skolan. Men samtidigt kan jag inte trycka i mig typ 5 mackor på morgonen. Då säger min mage aj. Så det gäller att försöka komma på saker som är små men mättande. Så denna dag inleddes med en god om mättande banan, vanilj och kesellaröra.
KESELLARÖRA MED SMAK AV VANILJ OCH BANAN
Ingredienser:
ca 1/2 dl kesella
ca 1 dl naturell yoghurt
1/2 - 1 mosad banan (beroende på hur sött man vill ha det)
ca 1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl gryn (jag tog rågflingor och havregryn)
valfri mängd hackad frukt ( jag tog apelsin och päron)
valfri topping (jag tog hackade blandade nötter, russin och hackad rabarber)
Rör samman kesella, yoghurt, banan och vaniljpulver. Rör ner grynen och frukten. Strö över toppingen. Ät ^^
Godaste brödet
Ugn:
250/200 grader
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten (37 grader)
25 g jäst
1/2 - 1 dl blandade fröer
ca 4 dl grahamsmjöl
ca 4 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk salt
Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt fröerna och mjölerna. Arbeta i maskin ca 15 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterliggare ca 5 min. Degen ska vara fast men ändå lite kladdig. Jäs övertäckt 30-40 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Arbeta degen så lite som möjligt. Jäs ytterigare ca 1 timme. Pensla ev bröden med vatten och strö över valfria frön (jag använde svara sesamfrön). Grädda ca 5 minuter på 250 grader och sänk sedan till 200 grader och grädda ytterliggare ca 20 minuter.
Fredagskväll i skogen
Till middag åt vi räkmackor. Så gott! Tyvärr är det dock lite för dyrt för min studentplåbok. Då är det bra med givmilda föräldrar som har samma smak som en själv ^^
Har även myst en massa med ännu en pälsklädd liten bäbis ^^
Chokladkaka med jordnötter och center
CHOKLADKAKA MED JORDNÖTTER OCH CENTER
Ugn:
200 grader
Ingredienser:
150 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
ca 80 g (2 små förpackningar) center (eller annan kolafylld choklad)
200 g mörk choklad
ca 2 dl saltade jordnötter
Vispa upp socker och ägg. Blanda mjöl och kakao i en separat bunke. Vispa samman med äggsmeten och det smälta smöret. Häll smeten i en rund teflonform. Dela centerbitarna på hälften och tryck ned dem i smeten. Grädda ca 10 minuter tills kakan börjar lossna från kanterna. Låt svalna helt.
Smält chokladen i vattenbad. Rör i ca 3/4 av jordnötterna och bred ut över kakan. Strö över resten av jordnötterna och låt stelna innan servering.
Kväll
Färgglada kakor
FÄRGGLAGA KAKOR
Ugn:
225 grader
Ingredienser:
100 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl havregryn
1 dl M&M:s
1/2 dl rostade, grovt hackade mandlar
Blanda samman smöret, farinsockret och sockret. Rör i ägget. Blanda samman mjöl salt, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och häll ner i smeten. Rör om ordentligt. Blanda i havregryn, M&M och mandlar i smeten. Se till att ingredienserna är någoluna jämt fördelade. Klicka ut smeten på bakplåtspaersklädd plåt med hjälp av två skedar och grädda i ca 6-8 minuter. Tänk på att kakorna flyter ut så klicka inte ut dem för tätt.
Bröd gånger 2
Vår <3
VANILJGRÖT
Ingredienser:
2 dl vatten
1 dl havregryn
ca 1/2 tsk äkta vaniljpulver
lite salt
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småputtra i några minuter under omrörning. Häll upp i tallrik och str över valfri topping (jag tog hackat äpple och kiwi, lite russin och solroskärnor).
Pitabröd
GROVA PITABRÖD
Ugn:
175 grader
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
1-2 msk hela linfrön
Smula jästen och lös den i det ljummna vattnet. Blanda i salt och olja. Arbeta i mjölet och linfröna och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i ca 12 lika stora bitar. Arbeta ut dem till ca 1/2-1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem i ca 10 minuter tills de har blivit höga och luftiga och luktar gott. De får inte mycket färg så luras inte av att de ser lite bleka ut. Låt svalna under duk.
Här kommer även några bilder på min lilla brödälskande bäbis <3
Dagarna + maten som varit
Måltid nr 1 intogs tsm med pojkvän på lördagkvällen. Den bestod av lite olika ostar, hembakta knäckebröd, jordgubbar, vindruvor, päron och rött vin. <3
Måltid nr två intogs igårkväll. Den bestod av min absoluta favoriträtt. Sushi <3 Tillsammans med fullkomligt obcena mängder wasabi och soja <3. Börjar typ dreggla bara jag tänker på det ^^