Sill & Potatis

Lite bilder på dagens mumsiga middag. Min pojkvän och hans pappa åt sill och potatis till middag och söta som de är fick jag det som blev över ^^ Pojkvännen levererade det ända till dörren ^^ Tillsammans med kokt ägg, uppskurna grönsker, gräddfil, gräslök, lite senap och flingsalt blev det  en av de bästa middagarna på länge <3 Käns så somrigt att äta sill och potatis. Nu fattas bara färska, svenska jordgubbar så kommer sommaren officiellt vara här för mig ^^


Pizza

Lovade ju ett recept på pizza. Och ett recept på pizza you shall have ^^ Folk verkar i allmänhet tro att det är världens jobb att baka egen pizza men jag håller inte med någon stans. Det är ju jättelätt. Plus att det är betydligt billigare än att köpa färdig pizza och framförallt är det mycket godare än alla köpepizzor i vääärlden! Men det är ju bara min åsikt ^^

 

Hur som helst så utgår jag alltid från ungefär samma botten som jag har både grahamsmjöl och vetemjöl i. Tycker att det blir mycket knaprigare och smakrikare så. Men det är såklart valfritt. Och sen varierar jag den genom att slänga på olika saker från gång till gång. Den här gången blev det tomatpuré och en massa skivad tomat (hade inga krossade tomater hemma), lite pesto, paprika, rödlök, vitlök, soltorkade tomater, hemodlad sparris (som jag hade kokat lite snabbt innan jag la dem på pizzan), torkad oregano och lite flingsalt. Brukar vanligtvis oxå ha smulad fetaost på men det hade jag ingen hemma heller... Men det smakade ändå supergott med lite balsamvinäger ringat över och ett glas rött vin till ^^

 



Grov pizzabotten
1 ugnsplåt

Ugn:
225 grader

Ingredienser:

2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
25 g jäst (1/2 paket)
ca 5 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt och mjöl och arbeta samman till en deg (jag brukar göra detta för hand) Låt jäsa övertäckt i 1/2 - 1 timme. Kavla eller tryck ut degen till en stor eller två mindre bottnar. Strö på valfri topping. Grädda i ca 15-20 minuter.

*Går även bra att frysa in


Jordnötsyoghurt

Igår testade jag på vinst och förlust att blanda ihop kesella, yoghurt, mosad banan och jordnötssmör. Och det blev helt underbart <3 Lite segt att röra ihop men galet gott! Blandade i hackad apelsin och äpple och toppade med Frebacos havreringar och russin. Plus en massa kanel och kardemumma ^^ Blev lite smått lyrisk över den underbara smaksensationen. Så lyrisk att jag gjorde om det idag igen. Minus mosad banan. Det var också jättegott. Lite mindre sött men med mer jordnötssmak. Gillar ni jordnötssmör? Testa detta. Gillar ni inte jordnötssmör? Testa ändå. Jag gillar inte jordnötssmör som det är men jag älskar detta. Precis som jag älskar jordnötsgröt. Nu ska jag äta hembakad pizza och titta på någon mysig film ^^ Recept på pizzan kommer inom en snar framtid dyka upp här ^^

 

JORDNÖTSYOGHURT

 

ingredienser:

1/2 dl kesella

1 dl naturell yoghurt

1 msk jornötssmör

ev. 1/2 mosad banan

 

Blanda samman samtliga ingredienser till en jämn smet. Tillsätt valfri hackad frukt (om du tar med bananen är det gott med någonting syrligt som bryter av mot det söta) Strö över flingor, musli, hackade nötter eller liknande. Ät <3


Middag

Idag har jag ätit en av mina favoriträtter till middag. Ärtsoppa <3 Jag vet jag vet. Ärtsoppa? Som favoriträtt?! Är du 65 eller? Men det är ju en så underbart maträtt! Har älskat det ända sen jag var liten och jag kan inte förstå varför så många har så svårt för det. Det är nyttigt, billigt, lättlagat och framförallt galet gott! Och dessutom är det jättesmidigt när man kommer hem en onsdagskväll och inte orkar ställa sig och laga mat. Bara att plocka fram en portion ur frysen, in i micron vips klart ^^ Till hade jag en delad fralla med kesella, soltorkade tomater, tomat, paprika, rödlök + lite örtsalt. Och till ärtsoppan hade jag såklart en massa senap ^^


ÄRTSOPPA
Ca 6 portioner

Ingredienser:
500 g (6 dl) gula ärtor
ca 1 1/2 liter vatten
1 hackad gul lök
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Häll upp ärtorna i en stor skål. Släng dem som ser grå/gröna eller konstiga ut. Skölj ärtorna och lägg dem sen i blöt. Låt dem stå i ca 12 timmar. Häll på 1 1/2 liter nytt vatten + salt och koka upp ärtorna. Skumma av och låt dem sedan koka på låg värme tillsammans med lök och buljongtärning. Låt koka ca en timme tills ärtorna är mjuka. Tillsätt timjan och ev lite mer salt. Servera med senap och bröd/mackor. Går även jättebra att frysa in.


Inte gröt

Någonting livsomvändande har hänt! Eller okej inte riktigt, men snudd på! Jag har ätit någonting annat än gröt till frukost!!! Har ätit gröt varje morgon i typ... ett halvår eller någonting sånt. Men efter att ha suttit och kollar igenom bloggen Frukostera blev jag så inspirerad att jag bestämde mig för att det var dags att testa någonting nytt.

Jag är inte en sån person som kan äta en skål yoghurt med lite flingor till frukost. Då har jag typ dött av hunger innan jag ens har tagit mig till skolan. Men samtidigt kan jag inte trycka i mig typ 5 mackor på morgonen. Då säger min mage aj. Så det gäller att försöka komma på saker som är små men mättande. Så denna dag inleddes med en god om mättande banan, vanilj och kesellaröra.

 

KESELLARÖRA MED SMAK AV VANILJ OCH BANAN


Ingredienser:

ca 1/2 dl kesella

ca 1 dl naturell yoghurt

1/2 - 1 mosad banan (beroende på hur sött man vill ha det)

ca 1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 dl gryn (jag tog rågflingor och havregryn)

valfri mängd hackad frukt ( jag tog apelsin och päron)

valfri topping (jag tog hackade blandade nötter, russin och hackad rabarber)


Rör samman kesella, yoghurt, banan och vaniljpulver. Rör ner grynen och frukten. Strö över toppingen. Ät ^^


Godaste brödet

Idag har jag bakat mitt hittills godaste bröd! Det är helt underbart! Perfekt knaprig skorpa, segt och mjukt innanmäte och god, fyllig smak av olika mjöler och fröer. Är verkligen helt såld på det här brödet. Gjorde det för första gången förra veckan och då tog det slut på sisådär två dagar... Så idag gjorde jag dubbel satts. Så kanske det räcker veckan ut. Kanske...


FRÖBRÖD MED KNAPRIG SKORPA

Ugn:
250/200 grader

Ingredienser:
5 dl ljummet vatten (37 grader)
25 g jäst
1/2 - 1 dl blandade fröer
ca 4 dl grahamsmjöl
ca 4 dl rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk salt

Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt fröerna och mjölerna. Arbeta i maskin ca 15 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterliggare ca 5 min. Degen ska vara fast men ändå lite kladdig. Jäs övertäckt 30-40 min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Arbeta degen så lite som möjligt. Jäs ytterigare ca 1 timme. Pensla ev bröden med vatten och strö över valfria frön (jag använde svara sesamfrön). Grädda ca 5 minuter på 250 grader och sänk sedan till 200 grader och grädda ytterliggare ca 20 minuter.



Fredagskväll i skogen

Gud vad skönt med fredag! Lätt bästa dagen på hela veckan ^^ Slutade tidigt, åkte hem, somnade i gräset i solen, bakade kakor till mamma och sen begav jag mig hem till pappa i skogen. Älskar att vara här. Här känner jag mig riktigt hem-hemma <3

Till middag åt vi räkmackor. Så gott! Tyvärr är det dock lite för dyrt för min studentplåbok. Då är det bra med givmilda föräldrar som har samma smak som en själv ^^


Har även myst en massa med ännu en pälsklädd liten bäbis ^^



Chokladkaka med jordnötter och center

Hittade några bortglömda bilder på en chokladkaka som jag bakade för några månader sedan. Den gjordes på beställning av min mamma som skulle ha fikastund med släkten. Den var smaksatt med jordnötter och center och enligt mamma var den mycket uppskattad och smaskig ^^


CHOKLADKAKA MED JORDNÖTTER OCH CENTER

Ugn:
200 grader

Ingredienser:
150 g smält smör
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
ca 80 g (2 små förpackningar) center (eller annan kolafylld choklad)
200 g mörk choklad
ca 2 dl saltade jordnötter

Vispa upp socker och ägg. Blanda mjöl och kakao i en separat bunke. Vispa samman med äggsmeten och det smälta smöret. Häll smeten i en rund teflonform. Dela centerbitarna på hälften och tryck ned dem i smeten. Grädda ca 10 minuter tills kakan börjar lossna från kanterna. Låt svalna helt.

Smält chokladen i vattenbad. Rör i ca 3/4 av jordnötterna och bred ut över kakan. Strö över resten av jordnötterna och låt stelna innan servering.






Kväll

Fullkomligt orelaterat till mat jag vet. Men jag bara måste lägga ut dessa helt oredigerade bilder som jag tog igår vid sisådär kl 9 på kvällen. Bara för att. <3


Färgglada kakor

I går bakade jag både kakor och bröd. Blir ofta så. Att jag bakar mycket på helgerna och mindre på vardagarna. Jag tänkte först göra vanliga chocolatechip-cookies men när jag hade gjort smeten upptäckte jag att jag inte hade någon choklad hemma. Kom till min stora glädje på att jag hade lite överblivet godis kvar sen i påskas. Närmare bestämt M&M:s i olika färger. Och man tager ju som bekant vad man haver ^^. Och de blev enligt min pojkvän (som är min personliga försökskanin när det gäller sötsaker) lika goda och sega som vanligt. Bara lite färggladare^^


FÄRGGLAGA KAKOR

Ugn:
225 grader

Ingredienser:
100 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl havregryn
1 dl M&M:s
1/2 dl rostade, grovt hackade mandlar

Blanda samman smöret, farinsockret och sockret. Rör i ägget. Blanda samman mjöl salt, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och häll ner i smeten. Rör om ordentligt. Blanda i havregryn, M&M och mandlar i smeten. Se till att ingredienserna är någoluna jämt fördelade. Klicka ut smeten på bakplåtspaersklädd plåt med hjälp av två skedar och grädda i ca 6-8 minuter. Tänk på att kakorna flyter ut så klicka inte ut dem för tätt.




Bröd gånger 2

Idag kom jag hem ganska tidigt och insåg att brödet nästan var slut. Så jag bestämde mig för att göra någonting åt saken. Bakade därför två olika sorters bröd. Utgick från samma grundrecept till båda bröden men smaksatte dem på olika sätt. Det första brödet smaksattes med en stor finriven morrot och 1 dl rostade fröer (solroskärnor, pumpakärnor och hela linfrön). Det andra brödet smaksattes av ett grovrivet, skalat grönt äpple och 1 tsk malen kardemumma. Bytte desutom bikarbonaten mot bakpulver. Det fungerade lika bra ^^. De här bröden är verkligen helt perfekta när man egentligen är för trött för att baka men för kräsen för att äta köpt bröd. Bara att blanda ihop och skjutsa in i ugnen ^^





Vår <3

Äntligen känns det verkligen som att våren är här på riktigt! Så underbart <3 Vill bara vara utomhus hela tiden. Det är ju så vackert att man nästan börjar gråta. Denna underbara dag till ära tänkte jag lägga ut ett nytt recept på gröt. Tycker det var lite för länge sedan nu ^^ Dagens gröt blev en med vaniljsmak. Underbart god och mild. Perfekt en ljus och varm vårmorgon ^^


VANILJGRÖT

Ingredienser:
2 dl vatten
1 dl havregryn
ca 1/2 tsk äkta vaniljpulver
lite salt

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småputtra i några minuter under omrörning. Häll upp i tallrik och str över valfri topping (jag tog hackat äpple och kiwi, lite russin och solroskärnor).



Pitabröd

Har spenderat största delen av dagen i sängen. Har stresst runt som en galen höna hela veckan (lördag inräknat) så idag tog tröttheten ut sin fulla rätt. Ska snart gå och lägga mig igen men tänkte först lägga ut lite recept och bilder på mina favoritpitabröd Har alltid en påsa med dessa liggande i frysen. Perfekt att bara köra i micron när det är tacos-dags ^^ De här bröden är ganska grova och (enligt mig) mer mättande än de klassiska pitabröden som är bakade på endast vetemjöl. Men de är ändå underbart mjuka och luftiga.

 

GROVA PITABRÖD

 

Ugn:

175 grader

 

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

1 tsk salt

1 msk rapsolja

5 dl grahamsmjöl

7 dl vetemjöl

1-2 msk hela linfrön

 

Smula jästen och lös den i det ljummna vattnet. Blanda i salt och olja. Arbeta i mjölet och linfröna och låt jäsa övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i ca 12 lika stora bitar. Arbeta ut dem till ca 1/2-1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem i ca 10 minuter tills de har blivit höga och luftiga och luktar gott. De får inte mycket färg så luras inte av att de ser lite bleka ut. Låt svalna under duk.

 

Här kommer även några bilder på min lilla brödälskande bäbis <3

 



Dagarna + maten som varit

De senaste dagarna har jag av olika anledningar inte haft tillgång till dator. Så nu har jag samlat på mig en hel massa nytagna bilder. Tänkte därför lägga ut några av dem nu när jag har tillgång till både dator och internet ^^ Dessa två måltider är bland de godaste jag har ätit på mycket länge <3

Måltid nr 1 intogs tsm med pojkvän på lördagkvällen. Den bestod av lite olika ostar, hembakta knäckebröd, jordgubbar, vindruvor, päron och rött vin. <3



Måltid nr två intogs igårkväll. Den bestod av min absoluta favoriträtt. Sushi <3 Tillsammans med fullkomligt obcena mängder wasabi och soja <3. Börjar typ dreggla bara jag tänker på det ^^






RSS 2.0