Knäckebröd

Tycker alltid att det är så jobbigt att börja skriva. När man ska skriva ett brev, börja använda ett nytt kollegieblock eller börja om med en ny blogg. Vartenda litet ord övervägs noga och meningar skrivs, suddas ut, skrivs om, suddas ut osv osv... så istället för att försöka skriva ett poetiskt och vackert inlägg som får det att vattnas i munnen så skriver jag istället såhär:

Vissa kanske tycker att det är tråkigt och segt att baka sitt eget knäckebröd. Jag är INTE en av dem. Jag tycker att det är askul att kunna forma och smaksätta det precis som man vill. Visst det tar lite tid men det är så värt det! Det borde inte ens få kallas knäckebröd för det är inte ens jämförbart mot de där torra kartongliknande sakerna man köper i storpack i affären. Isch. Har bakat dessa knäckebröd flera flera gånger, blir aldrig trött på dem. speciellt goda är de med kaviar på ^^ skulle typ kunna leva på den kombinationen <3


GROVT KNÄCKEBRÖD MED ROSMARIN OCH FLINGSALT

Ugn:
225 Grader

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 1/2 tsk salt
8 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
Flingsalt
Hackad rosmarin

Värm vattnet till 37 grader. smula jästen och lös den i vattnet. tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl och arbeta samman till en fast deg. Är degen fortfarade kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Jäs degen övertäckt i ca 1 timme. Dela degen i tre delar och kavla ut dem en i taget tills de är ca 2 mm tjocka. pensla degen med vatten och strö på salt och rosmarin efter smak. kavla degen så att saltet och rosmarinen fastnar i degen. skär i bitar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. grädda ca 5-8 minuter tills knäckebröden börjar få färg i kanterna. Låt kallna utan bakduk eller liknande tills de är lagom hårda (kan ibland ta ett dygn eller mer). Förvara sedan knäckebröden i en burk.

*Går även att smaksätta med exempelvis kardemumma eller frön*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0