Godaste pålägget <3
Ja ni ser rätt. Det är kaviar med skivad banan på. Fråga mig inte hur jag kom på denna kombination men jag är evigt tacksam att jag gjorde det <3 Det är någonting med blandingen av den starka, salta kaviarn och den mjuka, söta bananen som är helt gudomligt god! Tycker ni att det låter rätt motbjudande så är ni inte ensamma. De flesta som har hört talas om detta pålägg tycker att det låter ganska äckligt. De få som har vågat smaka det har dock blivit positivt överraskade. Min bror älskar det numera nästan lika mycket som jag gör ^^ Så om ni vill ha en riktig smaksensation så ska ni testa denna kombination. Det är så mycket godare än det låter. Jag lovar! ^^
Rocky Road
ROCKY ROAD
Ingredienser:
200 g choklad (jag tog 2/3 mörk och 1/3 ljus choklad)
ca 1/2 dl saltade jordnötter
ca 1/2 dl saltade skalade pistagenötter
ca 12 dumlekolor
3 stora marshmallows (1/2 dl små)
Smält chokladen över vattenbad. Dela några dumlekolor på mitten och några i tre delar. Klipp/skär marshmallowsen i små bitar. Blanda i dumlekolorna, nötterna och marshmallowsen i den smälta chokladen. Häll chokldsmeten i en bakplåtspappersklädd ganska liten form (jag använde en brödform). Ställ formen i kylskåp och låt chokladen stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara dem svalt.
Vanliga och ovanliga bullar
Denna långrfredag tänkte jag lägga in lite bilder och recept på två sorters bullar. Grunden till båda sorterna är en vanlig vetebullsdeg och den ena fyllningen är en traditionell kanelfyllning. Den andra fyllningen med pistagenötter är lite ovanligare men lika uppskattad. Av vissa är dessa bullar t.o.m mer uppskattade än kanelbullarna. Både min bror och pojkvän tycker att de är de godaste bullarna de har smakat ^^ Andra håller sig helst till de kaneldoftande bullarna med pärlsocker på. Och jag klagar inte. Det betyder ju bara mer bakning för mig :D
PISTAGE/KANELBULLAR
Ugn:
250 grader
Deg:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 dl socker
Ca 13 dl vetemjöl
Pistagefyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl hackade pistagenötter
100 g riven mandelmassa/marsipan
Kanelfyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 ägg till pensling
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen och lös den i mjölkblandningen. Blanda i salt, kardemumma och socker. Arbeta i mjölet. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen/fyllningarna till en jämn kräm. Knåda degen och kavla ut den till en ca 1-2 cm tjock fyrkantig platta. Bred på fyllningen och vik degen dubbel så att innehållet hamnar på insidan. Kavla till degen och skär den i remsor. Snurra samman två remsor åt gången och forma dem till bullar. Låt jäsa övertäckta i ytterligare ca 30-40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på kanelbullarna/hackade pistagenötter på pistagebullarna. Grädda ca 5-10 minuter. Jag lämnar personligen aldrig ugnen när jag gräddar bullar eftersom det går galet fort för dem att bli brända om man inte håller stenkoll.
*Man kan även ha i lite grön karamellfärg i pistagefyllningen om man vill. Personligen tycker jag inte att det behövs. Kan bero lite på att jag typ flyr färgämnen och konserveringsmedel som pesten men det är väl ändå smaken som är det viktigaste ¨¨
Gnäll
Förutom denna onaturliga trötthet så tror jag faktiskt att det jobbigaste med att vara sjuk är att min hunger blir helt störd. I vanliga fall är jag typ som skalman när det gäller mat. Jag äter vanligtvis ca 6-7 gångerom dagen och jag blir alltid hungrig på ungefär samma tider. Och då måste jag äta. Får jag inte äta när jag är hungrig blir jag inom en timme ett ilsket monster som bara morrar och fräser åt folk. Men nu är allt det där helt bortblåst. Jag är fortfarande hungrig men noll aptit. All mat känns typ motbjudande och omöjlig att förtära. Så jag lever just nu på frukt, bröd och enorma mängder te. Tråkigt i längden och dessutom blir jag kinkig och gnällig eftersom jag inte äter ordenligt. Mår dock lite bättre idag så förhoppningsvis är jag typ frisk imorgon. På torsdag SKA jag vara frisk. För då börjar mitt påsklov och jag tänker INTE spendera mitt lov inomhus!
Så nu var det slut på den otroligt intressanta harrangen. Jag skulle bli riktigt imponerad om någon orkade läsa alltihop ^^ Men som uppmuntran kan jag ju säga att det oftast går gaaanska lång tid mellan mina riktiga gnälldagar ^^
Chocolate Crackles
LEILAS CHOCOLATE CRACKLES
Ugn:
175 Grader
Ingredienser:
100 g mörk choklad2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl farinsocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2tsk mald kardemumma
1/4dl mjölk
strösocker + florsocker
Smält chokaden i vattenbad och låt svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa i ägget. Blanda i vaniljsocker, kardemumma och den smälta choklden. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda samman mjölblandingen, smörblandningen och mjölken. Låt stå i kylskåp några timmar tills smeten har blivit tillräckligt "hård" för att rulla till ca 18 st bollar. Platta till bollarna något och rulla dem var för först i strösocker och sedan i mycket florsocker (bollarna ska vara så vita som möjligt) Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt (Tänk på att kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt). Grädda kakorna i ca 10 minuter tills de krakelerar.
Candy
CHOKLADPRALINER MED NÖTKRISP
Ingredienser till skal:
ca 50 g vit choklad
Smält den vita chokladen i vattenbad (lägg chokladen i en skål som placeras över en kastrull med kokande vatten). Pensla insidan av ischokladformarna/pralinformarna med chokladen och låt dem stelna i kylskåp. (Spara den överblivna chokladen)
Ingredienser till chokladfyllningen (chokladganach):
80 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
ca 10 g smör
Koka upp grädde och smör och häll i chokladen. Rör konstant tills chokladen har smält. Låt svalna i rumstemperatur
Ingredienser till nötkrispet:
1/2 dl socker
ca 15 hackade hasselnötter
Häll sockret och de hackade nötterna i en stekpanna och värm det tills sockret smält. Häll ut sockerblandingen på ett bakplåtspapper, låt stelna och hacka sönder i små bitar.
Blanda samman chokladganachen med nötkrispet, placera blandningen i de chokladpenslade ischokladformarna/pralinformarna och låt stelna i kylskåp. Smällt den överblivna vita chokladen och stryk den på undersidan av ischokladformarna och låt stelna. Peta ut pralinerna ur formarna och dekorera evenruellt med smält ljus/mörk choklad.
Mera gröt
JORDNÖTSGRÖT
Ingredienser:
2 dl vatten
1 dl havregryn
ca 1 msk jordnötssmör (jag använder Greene choise jordnötssmör som inte inehåller en massa läskiga konserveringsmedel och färgämnen och sånt. Bara jordnötter och salt ^^)
lite salt
Häll vatten, havregryn och salt i en kastrull och koka upp. Sänk värmen, tillsätt jordnötssmör och rör runt tills jordnötssmöret "smälter in" i gröten. Häll upp i tallrik och ha på valfri topping. Idag hade jag grönt äpple, plommon, russin, några hackade mandlar och (hör och häpna) mjölk (!!!)
Vardagsbröd
SUPERSNABBA BRÖDET
Ugn:
175 grader
Ingredienser:
1 stor finriven morot
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
3 dl gryn/flingor (rågflingor, havregryn etc.)
4 dl mjöl (graham, råg, dinkel etc.)
1 1/2 dl frön/kross/hackade nötter (solrosfrön, rågkross, valnötter etc.)
ca 5 dl "vätska" (mjölk, yoghurt, kesella etc.)
ev. smaksätning t.ex. soltorkade tomater, rosmarin eller kanel
Blanda samman alla torra ingredienser. Häll i vätskan och rör samman till en kladdig smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda ca 60-70 minuter. Låt svalna. Brödet går bra att äta med en gång men håller ihop bättre om man väntar tills nästa dag.
Helg och Havreflarn
Idag var det bestämt att jag skulle baka lite kakor till min mamma efterom att hon ska ha symöte imorrn. Men till min stora förskräckelse upptäckte jag att vetemjölet var slut. Letade förgäves efter något kakrecept utan vetemjöl. Men icke. Då försökte jag göra havreflarn med grahamsmjöl. Det gick inge bra. Så lat som jag är ringde jag och gnällde för min pojkvän som underbar som han är erbjöd sig att cykla hem till mig med ett paket vetemjöl <3 Då kunde jag göra riktiga havreflarn med chokladfyllning. Jag gjorde även äppelkaka men den blev lite för ful för att få vara med på kort ^^ Men gott luktade den. Och förhoppningsvis smakar den lika gott.
HAVREFLARN MED CHOKLADFYLLNING
Ugn:
200 grader
Ingredienser till havreflarn:
75 g smör
1/4 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk (jag hade bara yoghurt hemma och det fungerade utmärkt)
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser till en jämn smet. Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag använde ungefär en msk smet till varje havreflarn. Tänk på att de flyter ut mer än man tror. Grädda dem ca 5 minuter. Låt svalna.
Ingredienser till chokladfyllningen:
50 g rumsvarmt smör
1 msk kakao
1 msk florsocker
Blanda samman ingredienserna till en jämn kräm. Bred smeten på hälften av havreflarnen och tryck fast ett tomt havreflarn på varje chokladkrämstäckt flarn.
Helgbröd
KARDEMUMMAFRALLOR MED HELT BOVETE
Ugn:
225 Grader
Ingredienser:
5 dl helt bovete
1 dl hela linfrön
7 dl "nykokt" vatten
50 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
1 tsk salt
1-2 tsk malen kardemumma
1 rivet äpple/päron (jag tog hälften av varje)
5-6 dl rågmjöl
5-6 dl grahamsmjöl
Skölj bovete och linfrön i kallt vatten. Häll det nykokta vattnet över bovetet och linfröna och låt stå och svälla övertäckt i ca 5 timmar.
Smula jästen och lös den i det ljummna vattnet. Tillsätt salt, kardemumma, äpple/päron, rågmjöl, grahamsmjöl och boveteblandningen. Arbeta samman till en småkladdig deg. Forma den genast till ca 20 frallor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 40 min. Grädda i ca 10-13 min.
Ciabatta
CIABATTA
Ugn:
175 Grader
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk salt
ca 13 dl vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt och olivolja och arbeta i mjölet. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter och låt jäsa i 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär degen i lagom stora bitar. Knåda degen så lite som möjligt. Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med stora mellanrum. Jäs ytterliggare ca 2 timmar. Grädda i ca 25 min och låt svalna.