Godaste pålägget <3

Nu ska jag snart gå och lägga mig men först måste jag bara visa mitt absoluta favoritpålägg <3 Ska straxt äta det på hembakt knäckebröd till kvällsmat ^^

 

Ja ni ser rätt. Det är kaviar med skivad banan på. Fråga mig inte hur jag kom på denna kombination men jag är evigt tacksam att jag gjorde det <3 Det är någonting med blandingen av den starka, salta kaviarn och den mjuka, söta bananen som är helt gudomligt god! Tycker ni att det låter rätt motbjudande så är ni inte ensamma. De flesta som har hört talas om detta pålägg tycker att det låter ganska äckligt. De få som har vågat smaka det har dock blivit positivt överraskade. Min bror älskar det numera nästan lika mycket som jag gör ^^ Så om ni vill ha en riktig smaksensation så ska ni testa denna kombination. Det är så mycket godare än det låter. Jag lovar! ^^

Rocky Road

Här kommer bilder och recept på en av de godissorter som jag gjorde innan påsk. Rocky Road. Har sett flera olika recept på detta godis med alla möjliga ingredienser. Jag använder mig dock av de ingredienser som hade använts första gången jag kom i kontakt med dem. De var då mycket omtyckta av alla som smakade dem så varför ändra på ett vinnande koncept? ^^ Vet dock inte hur mycket av varje som användes i originalreceptet så jag slängde bara i lite av varje tills det kändes bra. Som ni ser är jag ytterst noggrann med detaljer. *Host* Hur som helst blev de uppskattade så jag antar att mängden ingredienser var ganska lagom.


ROCKY ROAD

Ingredienser:
200 g choklad (jag tog 2/3 mörk och 1/3 ljus choklad)
ca 1/2 dl saltade jordnötter
ca 1/2 dl saltade skalade pistagenötter
ca 12 dumlekolor
3 stora marshmallows (1/2 dl små)

Smält chokladen över vattenbad. Dela några dumlekolor på mitten och några i tre delar. Klipp/skär marshmallowsen i små bitar. Blanda i dumlekolorna, nötterna och marshmallowsen i den smälta chokladen. Häll chokldsmeten i en bakplåtspappersklädd ganska liten form (jag använde en brödform). Ställ formen i kylskåp och låt chokladen stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara dem svalt.



Vanliga och ovanliga bullar

Påskafton imorgon :D Jag ääälskar påsken <3 Absoluta favorithögtiden. Ingen konkurens någonstanns. Älskar lugnet och värmen och gemenskapen. Att man vistas så mycket ute. Att alla är så avslappnade. Att alla för en dag lixom går i barndom igen. De sista dagarna har jag fixat en massa godis som jag ska ge till några av mina närmaste och käraste <3 Känns mycket bättre att ge bort ett fåtal hemgjorda, fina godisar istället för en stor mängd köpegodis som inehåller saker man inte ens vill veta namnet på. Och att det är så uppskattat är ju inte heller helt fel ^^ Bilder och recept kommer dyka upp kommande veckan. Om jag inte hinner titta in här imorgon så får ni ha underbar påsk, det tänker iaf jag ha ^^

Denna långrfredag tänkte jag lägga in lite bilder och recept på två sorters bullar. Grunden till båda sorterna är en vanlig vetebullsdeg och den ena fyllningen är en traditionell kanelfyllning. Den andra fyllningen med pistagenötter är lite ovanligare men lika uppskattad. Av vissa är dessa bullar t.o.m mer uppskattade än kanelbullarna. Både min bror och pojkvän tycker att de är de godaste bullarna de har smakat ^^ Andra håller sig helst till de kaneldoftande bullarna med pärlsocker på. Och jag klagar inte. Det betyder ju bara mer bakning för mig :D


PISTAGE/KANELBULLAR

Ugn:
250 grader

Deg:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk malen kardemumma
1/2 dl socker
Ca 13 dl vetemjöl

Pistagefyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl hackade pistagenötter
100 g riven mandelmassa/marsipan

Kanelfyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk malen kanel

1 ägg till pensling

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen och lös den i mjölkblandningen. Blanda i salt, kardemumma och socker. Arbeta i mjölet. Spara ca 1 dl till utbakningen. Låt jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen/fyllningarna till en jämn kräm. Knåda degen och  kavla ut den till en ca 1-2 cm tjock fyrkantig platta. Bred på fyllningen och  vik degen dubbel så att innehållet hamnar på insidan. Kavla till degen och skär den i remsor. Snurra samman två remsor åt gången och forma dem till bullar. Låt jäsa övertäckta i ytterligare ca 30-40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på kanelbullarna/hackade pistagenötter på pistagebullarna. Grädda ca 5-10 minuter. Jag lämnar personligen aldrig ugnen när jag gräddar bullar eftersom det går galet fort för dem att bli brända om man inte håller stenkoll.

*Man kan även ha i lite grön karamellfärg i pistagefyllningen om man vill. Personligen tycker jag inte att det behövs. Kan bero lite på att jag typ flyr färgämnen och konserveringsmedel som pesten men det är väl ändå smaken som är det viktigaste ¨¨

Gnäll

Bläusch. Finns det något segare och tråkigare än att vara sjuk precis när det har blivit vår på riktigt? Det finns nog inte mycket som slår det. Så jag tycker faktiskt att lite gnäll när man har feber och mest halvsover sig igenom dessa underbara dagar är berättigat. Sitter för tillfället nerkrupen under en filt och plöjer igenom den ena barnfilmen efter den andra. Just nu Ice Age <3
Förutom denna onaturliga trötthet så tror jag faktiskt att det jobbigaste med att vara sjuk är att min hunger blir helt störd. I vanliga fall är jag typ som skalman när det gäller mat. Jag äter vanligtvis ca 6-7 gångerom dagen och jag blir alltid hungrig på ungefär samma tider. Och då måste jag äta. Får jag inte äta när jag är hungrig blir jag inom en timme ett ilsket monster som bara morrar och fräser åt folk. Men nu är allt det där helt bortblåst. Jag är fortfarande hungrig men noll aptit. All mat känns typ motbjudande och omöjlig att förtära. Så jag lever just nu på frukt, bröd och enorma mängder te. Tråkigt i längden och dessutom blir jag kinkig och gnällig eftersom jag inte äter ordenligt. Mår dock lite bättre idag så förhoppningsvis är jag typ frisk imorgon. På torsdag SKA jag vara frisk. För då börjar mitt påsklov och jag tänker INTE spendera mitt lov inomhus!
Så nu var det slut på den otroligt intressanta harrangen. Jag skulle bli riktigt imponerad om någon orkade läsa alltihop ^^ Men som uppmuntran kan jag ju säga att det oftast går gaaanska lång tid mellan mina riktiga gnälldagar ^^


Chocolate Crackles

Gud vad jag älskar våren <3 absoluta favoritårstiden! Så otroligt underbart med värmen, blommorna och de ljusa kvällarna. Känns äntligen som att naturen lever igen efter den nästintill oändliga vintern. Dum som jag är så lyckades jag för att helt byta samtalsämne glömma min kamerasladd ute hos pappa så ikväll får det bli ett lite försenat inlägg om de kakor som jag bakade i veckan. Det här är min pojkväns favoritkakor så jag har bakat dem ett antal gånger sen min mamma upptäckte receptet för ca ett halvår sen. Alla som har smakat dessa kakor har tyckt väldigt mycket om dem. Både vuxna och barn. Receptet kommer från Leila

 

LEILAS CHOCOLATE CRACKLES

 

Ugn:

175 Grader


Ingredienser:

100 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl farinsocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2tsk mald kardemumma
1/4dl mjölk

strösocker + florsocker

Smält chokaden i vattenbad och låt svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa i ägget. Blanda i vaniljsocker, kardemumma och den smälta choklden. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål. Blanda samman mjölblandingen, smörblandningen och mjölken. Låt stå i kylskåp några timmar tills smeten har blivit tillräckligt "hård" för att rulla till ca 18 st bollar. Platta till bollarna något och rulla dem var för först i strösocker och sedan i mycket florsocker (bollarna ska vara så vita som möjligt) Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt (Tänk på att kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt). Grädda kakorna i ca 10 minuter tills de krakelerar.

 

 


Candy

Är hemma i skogen hos pappa <3. Vi har ätit räkmackor, druckit Whiskey och kollat på Vampire diaries ^^ Det är faktiskt det enda programmet jag följer. Kan bero på att jag inte har någon tv hemma. Eller jo jag har en tv men inga tv-kanaler. Då är det bra att följa program som bara går den dagen i veckan då man oftast råkar befinna sig där det finns tv^^ Okej nog om det intressanta samtalsämnet. Denna mysiga fredag till ära tänkte jag visa vad jag b.la. har sysslat med i veckan. Godis. Mer specifikt praliner med nötkrisp. Dessa praliner görs i flera omgångar och kräver ganska mycket tålamod och tid. Men så de blir också jättesnygga. Har man som jag inte tillgång till riktiga pralinformar kan man ta till något annat som fungerar alldeles utmärkt. Ischokladformar. Ska dock införskaffa riktiga pralinformar... När jag har tagit reda på var man kan finna dem...

 

CHOKLADPRALINER MED NÖTKRISP

 

Ingredienser till skal:

ca 50 g vit choklad


Smält den vita chokladen i vattenbad (lägg chokladen i en skål som placeras över en kastrull med kokande vatten). Pensla insidan av ischokladformarna/pralinformarna med chokladen och låt dem stelna i kylskåp. (Spara den överblivna chokladen)

Ingredienser till chokladfyllningen (chokladganach):

80 g mörk choklad

1/2 dl vispgrädde

ca 10 g smör

 

Koka upp grädde och smör och häll i chokladen. Rör konstant tills chokladen har smält. Låt svalna i rumstemperatur

 

Ingredienser till nötkrispet:

1/2 dl socker

ca 15 hackade hasselnötter


Häll sockret och de hackade nötterna i en stekpanna och värm det tills sockret smält. Häll ut sockerblandingen på ett bakplåtspapper, låt stelna och hacka sönder i små bitar.


Blanda samman chokladganachen med nötkrispet, placera blandningen i de chokladpenslade ischokladformarna/pralinformarna och låt stelna i kylskåp. Smällt den överblivna vita chokladen och stryk den på undersidan av ischokladformarna och låt stelna. Peta ut pralinerna ur formarna och dekorera evenruellt med smält ljus/mörk choklad.


Mera gröt

Japp nu kommer jag tjata lite om gröt igen. Men det är ju så fantastiskt gott <3 Och lätt att variera. Och snabbt. Och billigt. Och gott ^^ Idag gjorde jag det som hittills är min favoritgröt. Jordnötsgröt. A.k.a gröt med jordnötssmör i. Gröten blir underbart krämig och len i smaken. Tycker du inte om jordnötssmör? Testa iallafall. Jag är själv ingen jordnötssmörsdyrkare. Har testat att äta det både på macka och rätt ur burken men jag har aldrig fastnat för det förens jag testade att ha det i gröten. Det blir inte alls samma grej. True story ^^


JORDNÖTSGRÖT

Ingredienser:
2 dl vatten
1 dl havregryn
ca 1 msk jordnötssmör (jag använder Greene choise jordnötssmör som inte inehåller en massa läskiga konserveringsmedel och färgämnen och sånt. Bara jordnötter och salt ^^)
lite salt

Häll vatten, havregryn och salt i en kastrull och koka upp. Sänk värmen, tillsätt jordnötssmör och rör runt tills jordnötssmöret "smälter in" i gröten. Häll upp i tallrik och ha på valfri topping. Idag hade jag grönt äpple, plommon, russin, några hackade mandlar och (hör och häpna) mjölk (!!!)

Vardagsbröd

Såhär i veckorna kan det ju bli lite svårt att ha ork och tid att baka. Men om man som Elin är smått beroende av doften, synen och smaken av nybakt bröd så kan det vara bra att ha några recept som är förhållandevis snabba och enkla. Så när jag biir sådär galet sugen på att baka bröd en vanlig måndagkväll brukar jag ta till det supersnabba bikarbonats-brödet. Jag har hört en hel del negativt om detta sorts bröd. Som att det blir torrt snabbt, att det smakar bikarbonat och att det blir för "tungt". Men jag håller inte med någonstanns. Mitt bikarbonatsbröd blir alltid väldigt gott och saftigt och det håller sig saftigt längre än många jäst-bröd gör. Det får en lite knaprig yta och ett inehåll med perfekt tuggmotstånd. Men så tycker jag ju oxå allra bäst om sega och bastanta bröd. Fluffig, vitt, smaklöst franskbröd är inget för mig. Hur som haver. Det här brödet blir aldrig likadant två gånger eftersom jag alltid slänger i lite olika saker beroende på vad jag har hemma för tillfället. Därför är det lite svårt att skriva ut ett recept. Men här kommer en ungefärlig beskrivning på mitt grova, smakrika och snabba bikarbonatsbröd.

 

SUPERSNABBA BRÖDET

 

Ugn:

175 grader

 

Ingredienser:

1 stor finriven morot

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

3 dl gryn/flingor (rågflingor, havregryn etc.)

4 dl mjöl (graham, råg, dinkel etc.)

1 1/2 dl frön/kross/hackade nötter (solrosfrön, rågkross, valnötter etc.)

ca 5 dl "vätska" (mjölk, yoghurt, kesella etc.)

ev. smaksätning t.ex. soltorkade tomater, rosmarin eller kanel


Blanda samman alla torra ingredienser. Häll i vätskan och rör samman till en kladdig smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda ca 60-70 minuter. Låt svalna. Brödet går bra att äta med en gång men håller ihop bättre om man väntar tills nästa dag.



Helg och Havreflarn

I fredags åkte jag ut till min pappa ute i skogen. Och hamnade i ett blåsväder som fick Gudrun (stormen) att verka som en mild sommarbris. Det varade tack och lov bara i typ 5-10 minuter. Men på den korta tiden lyckades den slita upp träd, bryta av flaggstänger och ha sönder strömledningar. Vi hade ingen ström förens framåt 12-tiden på lördagen så vi spenderade fredagskvällen i gamaldags anda med levande ljus utan vare sig tv eller datorer. Tycker det är ganska fascinerande hur hela vårt moderna samhälle kan kastas omkull av naturens krafter. Hur som helst. På lördagen var jag ute och vandrade i skogen och plockade blåsippor. Utan jacka! Äntligen verkar det som att våren faktiskt är här. Jag bara måste lägga ut några bilder på dom små underverken. Blåsippor är ju typ det sötaste som finns <3


Idag var det bestämt att jag skulle baka lite kakor till min mamma efterom att hon ska ha symöte imorrn. Men till min stora förskräckelse upptäckte jag att vetemjölet var slut. Letade förgäves efter något kakrecept utan vetemjöl. Men icke. Då försökte jag göra havreflarn med grahamsmjöl. Det gick inge bra. Så lat som jag är ringde jag och gnällde för min pojkvän som underbar som han är erbjöd sig att cykla hem till mig med ett paket vetemjöl <3 Då kunde jag göra riktiga havreflarn med chokladfyllning. Jag gjorde även äppelkaka men den blev lite för ful för att få vara med på kort ^^ Men gott luktade den. Och förhoppningsvis smakar den lika gott.


HAVREFLARN MED CHOKLADFYLLNING

Ugn:
200 grader

Ingredienser till havreflarn:
75 g smör
1/4 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk (jag hade bara yoghurt hemma och det fungerade utmärkt)
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda i övriga ingredienser till en jämn smet. Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag använde ungefär en msk smet till varje havreflarn. Tänk på att de flyter ut mer än man tror. Grädda dem ca 5 minuter. Låt svalna.

Ingredienser till chokladfyllningen:
50 g rumsvarmt smör
1 msk kakao
1 msk florsocker

Blanda samman ingredienserna till en jämn kräm. Bred smeten på hälften av havreflarnen och tryck fast ett tomt havreflarn på varje chokladkrämstäckt flarn.

Helgbröd

Eftersom jag går i skolan så blir det inte så värst mycket bakning eller matlagning på vardagarna. Äter mest rester ur frysen. Idag åt jag t.ex. kokta linser med hemmagjord upptinad gnocchi, avocado, kesellasås och sallad. Tog dock inte några bilder eftersom gnocchin såg ut som ett gäng slemmiga gråaktiga klumpar. Inte särskillt aptitretande syn. Men gott var det ^^ Hur som helst jag hann inte ta kort på vad jag bakade i söndags så jag passade på att göra det idag när det fortfarande var tillräckligt ljust. Jag har på flera bloggar sett recept på s.k bovetefrallor och jag tog inspiration från dessa i söndags. Bröden fick ett härligt tuggmotstånd av bovetet och linfröna och en mjuk, fyllig smak av kardemumman <3. Dessa bröd kommer jag helt klart att göra igen men nästa gång tror jag att jag kommer blanda linfröna med lite andra frön.


KARDEMUMMAFRALLOR MED HELT BOVETE

 

Ugn:

225 Grader

 

Ingredienser:

5 dl helt bovete

1 dl hela linfrön

7 dl "nykokt" vatten

50 g jäst

1 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)

1 tsk salt

1-2 tsk malen kardemumma

1 rivet äpple/päron (jag tog hälften av varje)

5-6 dl rågmjöl

5-6 dl grahamsmjöl

 

Skölj bovete och linfrön i kallt vatten. Häll det nykokta vattnet över bovetet och linfröna och låt stå och svälla övertäckt i ca 5 timmar.

Smula jästen och lös den i det ljummna vattnet. Tillsätt salt, kardemumma, äpple/päron, rågmjöl, grahamsmjöl och boveteblandningen. Arbeta samman till en småkladdig deg. Forma den genast till ca 20 frallor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa övertäckta ca 40 min. Grädda i ca 10-13 min.


Ciabatta

Tänkte lägga in receptet på Ciabattan som jag bakade igår. Brödet blev segt och fick en fin skorpa. Men nästa gång tror jag att jag kommer se till att de får lite mer färg, de blev lite väl bleka tycker jag. Det tar ganska lång tid att baka dessa bröd men det är absolut inte krångligt. Rekomenderar dock att man har en assistent eftersom degen ska arbetas ordentligt för att brödet ska bli sådär segt som man vill ha det ^^

 

CIABATTA


Ugn:

175 Grader


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

1 msk olivolja

1 msk salt

ca 13 dl vetemjöl

 

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt och olivolja och arbeta i mjölet. Arbeta degen kraftigt i ca 10 minuter och låt jäsa i 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär degen i lagom stora bitar. Knåda degen så lite som möjligt. Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med stora mellanrum. Jäs ytterliggare ca 2 timmar. Grädda i ca 25 min och låt svalna.

 


Underbar lördag <3

Gårdagen var en av de bästa på länge <3 Hela förmiddagen spenderades i köket. Jag bakade ciabatta, knäckebröd, kanelbullar och två sorters chokladkakor. Hann precis bli klar innnan det bar av hem till världens bästa mamma med världens bästa faster och kusin <3 Vi promenderade omkring ute i skogen och igenom hagar och såg vårens första blåsippor. På två sekunder blev jag typ 5 år igen och började hoppa och skrika till mamma att det fanns blåsippor. Och passade samtidigt på att halvt skrämma livet ur min stackars kusin som trodde att det var en orm ^^ Mohahaaa! Sen gick vi hem till mamma och åt en massa olika ostar med kex, knäckebröd, ciabatta, päron, gröna äpplen och vindruvor. Jag och mamma som inte skulle köra bil senare drack även lite rött vin. Vi hade superdupermysigt <3 Fick skjuts hem vid 10-tiden och somnade framåt halv 12. Och vaknde vid halv 3... I dag ^^ Längsta jag har sovit på jag vet inte hur länge. Nu ska jag hälla i mig obcena mängder te och ikväll blir det mer bakning <3


RSS 2.0