Lila frukost

Idag när jag vaknade var det strålande solsken och riktigt varmt. Kände då att det var på sin plats med en fräsch och läskande frukost. Kom på att jag hade ett paket blåbär i frysen och vips så hade jag gjort en yoghurt och kesellablanding med smak av blåbär, vanilj och banan. Hade även i lite (mycket) hackad persika och äpple samt strödde hackade mandlar, valnötter och russin ovanpå. God, enkel och inte att förglömma vacker frukost. ^^ Längtar nu galet mycket tills man kan gå ut i skogen och plocka egna färska bär. För hur man än vrider och vänder på det så kommer färska bär och frukter alltid slå de frysta och konserverade med hästlängder ^^


KRÄMIG BLÅBÄR, VANILJ & BANANYOGHURT

Ingredienser:
1 dl blåbär (frysta eller färska)

1/2 tsk äkta vanilljpuver
1/2 mosad banan
ca 1 dl yoghurt
ca 1/2 dl kesella

Om du använder frysta blåbär: Värm dem på spisen eller i micron
Om du använder färska blåbär: Mosa dem lite lätt med baksidan av en gaffel

Blanda samman alla ingredeinser till en jämn blanding. Tillsätt valfri hackad frukt och blanda ner den i yoghurtblandingen. Strö på valfri topping och ät.

Avocadoröra

Hoppas ni har haft en fin midsommar ^^ Det har iaf jag. Traditionell sill-lunch tillsammans med släkten och sen fin kväll tillsammans med fina vänner <3 Jag vet att det av olika anledningar har varit tyst här på bloggen på sista tiden. Men jag hoppas kunna komma igång med den nu igen.

Nu såhär till sommaren är det mycket grillning på gång och någonting som enligt mig är ett måste när man ska äta grillat är någon form av kall sås eller röra. En av mina absoluta favoritröror är en slags förenklad version av guacamole. Det är en avocadoröra som går jättesnabbt att göra och dessutom är fantastiskt god! Krämig, smakrik och svalkande ^^ Förutom grillat passar den b.la. jättebra till tacos.


AVOCADORÖRA

Ingredienser:
1 avocado
1 stor vitlöksklyfta
2/3 dl kesella / crème fraiche
1 nypa salt

Gröp ur och mosa avocadon med en gaffel. Pressa/riv vitlöksklyftan. Tillsätt vitlök, kesella/crème fraiche och salt till avocadomoset. Rör samman till en jämn röra. Låt gärna stå en liten stund innan servering. Då blir smakerna intensivare.

*Går även utmärkt att göra dagen innan. Täck bara med plastfolie och förvara i kylskåp




Brödnarkoman?

Jag vet inte om det märks men jag är lite inne i en bakperiod just nu ^^ Delvis för att jag inte har mycket att göra om dagarn, delvis för att det är kul och delvis för att jag förbrukar såna enorma mängder bröd när jag går hemma hela dagarna! Bara som exempel så blev hela plåten med focaccian jag gjorde häromdagen uppäten på mindre än två dygn. Och då är det ändå absolut inte så att jag bara äter bröd. Men jag antar att bröd för mig är lite som typ... kaffe för andra. Har jag inget bröd hemma blir jag grinig, sur och tvär. Stört? Lite kanske ^^ Hur som haver: P.g.a mitt brödbehov så behövs mitt skafferi ständigt fyllas på. Och jag klagar inte. Det är ju superkul att mixtra fram och tillbaka med olika ingredienser och hitta på nya konsistenser. Och inte att förglömma: Doften! Finns det någon mysigare och hemtrevligare doft än nybakt bröd? Inte vad jag kan kommma på iaf ^^

Gårdagens bröd blev ett bakpulverbröd med smak av morot och valnötter. Jättesnabbt och jättegott ^^

 

MOROT & VALNÖTSBRÖD

 

Ugn:

175 grader


Ingredienser:

1 stor finriven morot

1 dl grovt hackade valnötter

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl rågkkross

2 dl havregryn

1 dl rågflingor

4 dl rågmjöl

1 dl kruskakli

1/2 burk kesella

ca 4 dl vatten


Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt kesella och vattnet och rör ihop till en jämn, kladdig deg. Stjälp upp degen i en bakplåtspappersklädd brödform. Grädda ca 60-70 minuter. Låt gärna svalna helt innan du skär upp brödet eftersom det annars faller sönder väldigt lätt.


Gröna drömmar

Här kommer ännu ett te-tips ^^ Även det här teet inhandlades på Göteborgs Te & Kaffehandel. Namnet på detta te är "Gröna drömmar" och det är ett grönt te smaksatt med citron och röda bär. I teet finns citrongräs, bitar av hallon och torkade rosenblad. Trots att det är citron i teet är det ett väldigt sött och milt men ändå smakrikt te. Är själv inget fan av citron-te. Varken svart eller grönt. Men i denna blandning bidrar citronen bara med friskhet och inte den där halvbeska smaken som den annars kan orsaka.

Sammanfattningsvis ett sjukt gott te som passar både som tillbehör och på egen hand ^^




Grahamsfocaccia

Ikväll har jag mestadels vistats i köket. Vilket bl.a har resulterat i en plåt focaccia ^^ Jag gör alltid focaccia med en större del grahasmjöl och en mindre del vetemjöl. Men om man vill kan man självklart använda bara vetemjöl ^^ Jag smaksatte brödet med rosmarin och flingsalt och det blev supergott ^^ Det här brödet är gott både som det är eller tillsammans med pålägg. Det är även väldigt enkelt att göra efterom det inte behövs någon assistent. Det är bara att röra ihop ingredienserna för hand. Brödet ska dock gärna ätas samma dag eftersom det blir lite "svampigt" och hårt om det får ligga över natten.

 

GRAHAMSFOCCACIA

1 långpanna


Ugn:

200 grader


Ingredienser:

25 g jäst (1/2 paket)

7 dl kallt vatten

1 tsk salt

ca 7 dl grahamsmjöl

ca 5 dl vetemjöl
1 msk flngsalt
1 msk hackad färsk rosmarin

Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt och blanda i mjölet. Degen ska vara väldigt lös och kladdig. Mer som en smet än en deg. Låt degen jäsa övertäckt i 1 1/2 - 2 timmar. Pensla en långpanna med ca 2 msk olivolja. Häll i degen och bred ut den någolunda jämnt i formen. Pensla på ytterligare 2-3  msk olivolja ovanpå degen och strö över flingsalt och rosmarin. Grädda ca 20 minuter tills kanterna börjar få färg.


Förbättrat recept

Idag har jag gjort gifflar igen. Åt upp de första på bara några dagar och eftersom pojkvännen och jag ska ut och fara imorgon så tyckte jag att det var dags att göra en ny satts. Perfekt att packa ner i väskan och ta fram när man blir lite småhungrig ^^ Idag gjorde jag några förändringar i ursprungsreceptet och gifflarna blev om möjligt ännu godare den här gången ^^ I degen tillsatte jag 1/2 burk kesella för att få lite extra mättnad (mkt proteiner) och i fyllningen tillsatte jag färsk babyspenat. Det blev sååå gott! Degen blev lite saftigare och segare än sist och inehållet blev... ja bara helt gudomligt! Det blev saftigare, fylligare och smakrikare än sist. Spenaten gav inte så mycket smak men den hjälpte till att förstärka och fördela smaken av de soltorkade tomaterna, fetaosten och rosmarinen i gifflarna på ett helt annat sätt än sist. Jag får verkligen använda all min viljestyrka här hemma för att inte äta upp allihopa innan morgondagen ^^
HÄR hittar ni ursprungsreceptet.



Mättande

Jag har kommit fram till att det bästa man kan äta till frukost när man vill stå sig ett tag är gröt. Har testat flera andra frukostallternativ men jag kommer ändå alltid tillbaka till samma slutsats. Inget slår gröt när det gäller långvarig mättnad. Och just idag kände jag att det var passande att hålla sig mätt lite extra länge eftersom jag skulle med bussen ganska snart efter att jag hade vaknat. Därför fick dagens frukost bli en gröt med smak av kakao, banan och vanilj. Tillsammans med hackad persika, äpple, rabarber och pistagenötter + lite yoghurt blev det en underbart mumsig blandning som jag stod mig på i några timmar. Om ni liksom jag gillar kombinationen kakao/choklad och banan så är denna gröt verkligen att rekomendera. Med lite vanilj och färsk frukt blir den helt superb ^^


CHOKAD, BANAN OCH VANILJGRÖT

Ingredienser:
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 nypa salt
1/2 - 1 tsk kakao (beronde på hur "chokladig" du vill ha gröten)
1/3 tsk äkta vaniljpulver
1/2  mosad banan

Koka upp havregryn, vatten, salt, kakao och vaniljpulver. Sänk värmen och låt gröten småkoka till önskad konsistens (ca 2-4 min) Häll upp gröten i en tallrik och fördela den mosade bananen över gröten. Strö på vanlfri topping och ät gärna tillsamans med mjölk eller yoghurt.

Favoriter

Mina absoluta favoritfrukter hands down är färsk ananas och vattenmelon. Älskar deras söthet, friskhet och saftighet <3 Och nu på sommaren blir dessa frukter allt vanligare, billigare, saftigare och godare ^^ Skulle seriöst kunna leva på dessa två livsmedel. De är ju så otroligt goda <3 I veckan kommer jag visa mitt absoluta favoritrecept med en av dessa frukter.  Det är en riktig 10-poängare så håll ögonen öppna ^^




Te <3

I helgen har jag varit i Göteborg. Det var supermysigt <3 Älskar den staden mer och mer för varje gång jag besöker den. Under denna vistelse köpte jag bland annat tre underbara teer och idag insåg jag en grej, Att jag som är en äkta te-narkoman inte har skrivit om te en enda gång i denna blogg. ILLA!!! Så för att kompensera för detta har jag nu skapat en kategori som helt är dedikerad till denna fantastiska dryck.

Och som första te- tips i denna blogg blir det... Grön champange! Jag köpte det på Göteborgs Te & Kaffehandel som förövrigt var en jättemysig liten affär ^^ Det har en söt och fyllig men ändå frisk smak av champange, jordgubb, vanilj, blåklint och björnbärsblad. De dominerande smakerna är champange, jordgubb och vanilj. Blåklinten märks mest genom de små söta blåa bladen i teet. Och björnbärsbladen... vet jag i ärlighetens namn varken hur de ser ut eller smakar så jag kan inte riktigt uttala mig om den ingrediensen ^^ Teet är hur som haver helt underbart.

Jag var förut väldigt skeptisk till allt vad gröna teer hette. Jag trodde att alla gröna teer smakade fruktansvärt beskt och konstigt. Men ack så fel jag hade. Det gäller bara att hitta de rätta teerna ^^ Nu dricker jag nästan uteslutande gröna teer. Bara för att jag tycker att de är de godaste. Så om ni ryser av att bara tänka på grönt te så testa ett löst te med smak. Ni kommer inte att ångra er ^^




Fullkornsgnocchi

Igår var jag som vanligt rastlös (sommarlov) så jag bestämde mig för att göra gnocchi. Har gjort det en gång förut och det blev väldigt gott.  Det tog dock ganska lång tid att göra så jag har inte riktigt hunnit eller orkat göra det igen. Men igår slog jag slag i saken. Och återigen blev de väldigt goda. Förra gången använde jag huvudsakligen vetemjöl men den här gången hade jag i en ganska stor del grahamsmjöl för att se hur det blev. Och de blev i min mening ännu godare den här gången ^^  De går även alldeles utmärkt att frysa in så man kan passa på att göra en ordentlig satts när man ändå är i farten ^^ Jag vet att de inte ser sådär supersmaskiga ut... Men de ääär jättegoda! Lovar ^^


FULLKORNSGNOCCHI

Ingredienser:
8 medelstora potatisar
2 ägg
ca 5 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl

Koka potatisen med skal på i 30-35 min. Låt svalna och ta bort skalet. Pressa eller mosa potatisen med gaffel. Blanda i äggen. Arbeta i mjölet. Degen ska vara hanterbar så om den är för kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl. Rulla degen till "ormar". De ska vara ungefär 2 cm i diameter. Skär i ca 2 cm stora bitar. Använd en gaffel för att göra skåror i gnocchin (se bild)  Koka upp en kastrull med vatten och 1 msk salt. Koka 6-8 gnocchis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Låt svalna och "torka". Ät eller frys in.

Keso <3

Tänkte lägga in lite bilder och recept på vad jag åt till frukost igår. Det blev en smaskig blanding på keso och yoghurt smaksatt med apelsin, ananas, rabarber och passionsfrukt. Toppat med hackade mandlar, valnötter och russin. Har inte ätit keso på hur länge som helst. Tror jag föråt mig lite på det förra året så har inte varit så pigg på att äta det sen dess. Men på sista tiden har jag sett så många roliga och (antagligen) goda recept på flera av mina favoritbloggar. Så nu kände jag att det var dax att återinföra detta livsmedel i min kostcirkel. Och det var sannerligen ett kärt återseende <3 Blandningen var jättegod med sötma från ananasen och russinen och syrlighet från passionsfrukten och rabarbern. Keson gav ett mysigt konsistens och nötterna tillförde lite tuggmotstånd. Det här ska deenitivt göras flera gånger ^^


KESOYOGHURT MED ANANAS, APELSIN OCH PASSIONSRUKT

1/2 liten burk keso (125 g)
1 1/2 dl naturell yoghurt
1/2 liten burk konserverad ananas (2 ringar)
ca 3 klyftor apelsin
1 passionsfrukt
rabarber efter smak

Blanda samman keson och yoghurten till en jämn "smet" Hacka ananasen, apelsinen och rabarbern och rör ner den i kesoblandingen. Gröp ur passionsfrukten och fördela den över kesoblandningen. Toppa med ex. hackade nötter och torkad frukt.



Fyllda gifflar

Jag är verkligen inte bra på att vara ledig. Jag blir rastlös snabbare än snabbt. Då gäller det att hålla dig sysselsatt ^^ Så idag har jag handlat mat, klippt gräset och bakat en massa ^^ Bakade bland annat fyllda gifflar. Gjorde en ganska simpel deg av graham och vetemjöl som jag fyllde med en blanding av soltorkade tomater, fetaost och rosmarin. De blev supersmaskiga med en lite knaprig skorpa och ett smakrikt inre. De gick dessutom väldigt snabbt och enkelt att göra. Perfekta att ha med sig till stranden, på picknick eller att bara ha och smaska på hemma ^^


FYLLDA GIFFLAR

Ugn:
250 grader

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
2 dl kruskakli
7 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1 tsk salt


Fyllning:
50 g hackade soltorkade tomater
50 g smulad fetaost
finhackad färsk rosmarin efter smak (jag anände ca 1 tsk)

Smula jästen och lös den i vattnet. Arbeta i kruskakli, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterliggare ca 5 min. Degen ska vara fast och lite kladdig. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. Knåda degen, dela den i tre lika stora delar och kavla ut varde bit till en rund kaka. Dela varje kaka i sex trekanter. Ha på ca en msk av fyllningen längst in på varje trekant. Rulla ihop dem och vik in hörnen så att fyllningen inte åker ut. Pensla på vatten och strö över valfri frösort (jag använde svarta sesamfrön). Grädda ca 5-8 minuter tills de har blivit gyllenbruna.



Myskväll

Är ute hos pappa i skogen ikväll. Vi har grillat, druckit en underbar konjak och bara tagit det allmänt lugnt. Älskar dessa ljusa sommarkvällar <3 Extra mysigt är det när man befinner sig på landet. Inga bilar. inga gatlyktor, inga störande ljud. Bara lugnt och tyst. Underbart <3 Ska snart gå och lägga mig men måste bara tipsa om den fantastiska konjaken vi drack av. Min bror köpte den när han var i Holland och den finns tydligen inte överallt i Sverige men den är lätt värd att leta efter. Helt underbart varm och len i smaken. Den heter Hennessy very special och ska serveras i varma glas.


Dinkelfrutti och valnötter

Idag var det skolavslutning för mig. Det var sorgligt. Har typ tjutit lite från och till hela dagen. Kommer sakna folket så mycket. Men samtidigt var det väldigt mysigt med lupiner och tal och mumsig mat och en massa pussar och kramar <3 Det har ju dessutom varit galet fint väder idag. Med klarblå himmel, strålande solsken, doftande syrener och kvittrande fåglar. Så alltsomallt en vacker men samtidigt sorgsen dag.

Nog om det och vidare till dagens frukost som bestod av en hemgjord variant på risifrutti, dinkelfrutti. Den var smaksatt med vanilj, en blandning av hackade frukter (päron. apelsin och persika), russin och en massa hackade valnötter. Valnötter är en av mina favoritnötter. Inte nog med att de smakar supergott och inehåller en massa nyttigheter. Bara man tittar på dem blir man ju helt sprallig. De ser ju verkligen ut som små minihjärnor! ^^ Så söta! <3



DINKELFRUTTI MED VANILJSMAK

Ingredienser:
1/2 dl okokt hel dinkel
1 dl kesella
1 dl naturell yoghurt
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Koka upp dinkeln med lite salt (tid och tillvägagångssätt står på förpackningen) Häll av vattnet och låt svalna något innan du blandar samman den med kesellan, yoghurten och vaniljpulvret. Var noga med att vaniljpulvret fördelas jämnt. Blanda i valfri frukt och strö över valfri topping. Ex. torkad frukt, nötter, kanel/kardemumma etc.

Persikor

Årets första persikor inhandlades för några dagar sen. De var alldeles perfekt mjuka och sådär mysigt ludna ^^ De var lite vattniga och smaklösa men efter sisådär ett år utan färska persikor smakade de ändå supergott ^^ Älskar hur fruktdiskarna i affärerna bara exploderar av nya färger och smaker såhär till sommaren <3


RSS 2.0