Regnfrukost

När man vaknar på morgonen och inser att det är molnigt, regnigt och ganska kallt ute så kan det vara mysigt att börja dagen med något gott och värmande. Och då passar ju gröt alldeles perfekt ^^ Men om man ändå vill behålla känslan av sommar så kan man göra som jag. Blanda i lite färska, relativt nyplockade blåbär och få en somrig, vacker, god men ändå värmande frukost ^^ Ja jag veeet att jag har tjatat om blåbär väldigt mycket på sista tiden men det är ju sååå gott, nyttigt och perfekt att använda till frukosten ^^ På gröten strödde jag hackat äpple och vindruvor. Med lite mjölk, kanel och kardemumma blev det en riktigt bra och färgrik start på en i övrigt ganska grå dag.


BLÅBÄRSGRÖT

1 dl havregrynsgröt
1 dl färska blåbär
2 dl vatten
1 nypa salt

Blanda samman alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt småputtra under omrörning tills det har blivit en lagom tjock gröt. Om du vill kan du krossa blåbären litegrann. Då blir gröten extra lila. Häll upp och servera med valfritt tillbehör

Godaste såsen

Som utlovat kommer här receptet på såsen som vi åt till laxen igår. Den här såsen är så enkel men sååå otroligt god! Skulle seriöst kunna äta den som den är. Testa den! Ni kommer inte ångra er. Jag lovar!


ROMRÖRA

1 burk kesella (250 g)
1 liten rödlök
1 liten burk stenbitsrom
salt efter smak

Hacka rödlöken fint och blanda den med kesellan och stenbitensromen. Smaka av med salt. Serveras med fördel till lax ^^

Lax <3

Är ute hos pappa igen efter några dagar i stan. Har inte haft tillgång till någon dator eftersom jag glömde sladden till min bärbara här hemma. Det blev ett kärt återseende ^^ När jag kom hem hade pappa fixat lax som stod i ugnen och potatis som stod på spisen. Lyx ^^ Till det åt vi en enkel sallad och världens godaste sås <3 Recept kommer imorgon ^^ Laxen hade pappa virat in i folie tillsammans med citron, dill, salt och peppar. Den fick sedan tillagas en stund i ugnen. Sååå gott. Laxen blir så saftig och smakrik när man tillagar den i folie. Den bara föll sönder när man satte gaffeln i den *Dreggel* Nu ska jag sova men fler inlägg kommer som utlovat imorgon ^^


Nyplockade blåbär <3

Har varit ute och plockat blåbär i tre dagar i rad nu. Sååå mysigt. Som jag har längtat! Det finns helt galet mycket blåbär i skogarna här. Funderar på att göra sylt av lite av dem. Men de allra mesta kommer jag äta som de är ^^ Det är ju så de är som godast <3 Igår använde jag dem t.ex. till min mumsiga frukost som bestod av hemmagjord bananyoghurt (ja jag har totalt snöat in på eget smaksatta yoghurtar), ananas, persika och en massa blåbär ^^ Jag funderade lite på att torka blåbär men jag vet inte om det tar död på allt det nyttiga i dem... Hmmm... Får ta och göra lite efterforskningar om den saken. Hur som haver. Här kommer lite bilder och recept på min färgglada fukost ^^


KRÄMIG BANANYOGHURT MED ANANAS, PERSIKA OCH BLÅBÄR

Ingredienser:
1/2 banan
1 dl kesella
1 1/2 yoghurt
2 skivor ananas
1/2 persika
1-2 dl blåbär

Mosa bananen och blanda ihop den med kesellan och yoghurten till en jämn kräm. Hacka ananasen och persikan och fördela över yoghurten. Strö över blåbären och ät.

Bullar

Nu är jag ledig från jobbet och har bosatt mig ute i skogen hemma hos pappa. Det är så underbart att vara här. Inga bilar, inga gatlyktor, inga människor som stör och stirrar. Det är så annorlunda här mot i stan. Alla är så lugna och avslappnade. All press, stress och ångest bara släpper när man kommer ut hit. Älskar att vara här mer än någon annan stanns <3

Igår tog jag det jättelugnt. Jag gick upp vid 11 och åt frukost i lugn och ro och sen spenderade jag typ hela dagen i köket. Bakade bl.a två sortest bullar. Traditionella kanelbullar och egenkomponerade mandelbullar. Båda blev enligt pappa och pappas flickvän mycket mumsiga. Det finns nog inget jag tycker är lika mysigt och nostalgiskt som att baka bullar. Och det finns nog inget som är mer uppskattat än just bullar. Det känns så genuint och gammaldags på något sätt.

Jag vet att det finns ett recept på bullar här sen tidigare men jag har gjort om det lite så jag skriver ut det på nytt igen ^^

 


GRUNDDEG TILL BULLAR

Ugn:
250 grader

Ingredienser:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt 1-1 1/2 tsk malen kardemumma (beroende på hur stark smak man vill ha)
1/2 dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl

Smält smöret, tillsätt mjölk och värm/låt svalna tills blandingen är ljummen (37 grader). Smula jästen och lös den i mjölkblandingen. Tillsätt salt, kardemumma och sirap och blanda ihop. Arbeta i mjölet lite i taget. Degen ska vara mjuk men ändå fast och okladdig. Låt jäsa övertäckt i 30-40 minuter. Arbeta under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.

KANELFYLLNING
Till en halv satts deg

Ingredienser:
50 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel

MANDELFYLLNING
Till en halv satts deg

Ingredienser:
50 g mjukt smör
100 g riven madelmassa
1/2 dl finhackad mandel

Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en fyrkantig platta (ca 1 cm hög). Sprid ut fyllningen på degplattan och vik ihop den så fyllningen hamnar inuti degplattan. Skär i remsor och snurra samman två remsor i taget. Forma till bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 30-40 minuter. Pensla med ett lätt vispat ägg och strö på valfri topping. Jag använde pärlsocker på kanelbullarna och finhackad mandel på mandelbullarna. Grädda 5-10 minuter. Håll koll för de bränns snabbt. Låt svalna och ät.

Jordgubbs- och bananyoghurt utan läskigheter

När jag handlar mat finns det en sak jag försöker undvika så mycket som möjligt. Inte fett eller socker eller någonting sådant. Utan onaturliga tillsattser. Typ konserveringsmedel, konsistensgivare, färgämnen och sånt. Jag tycker att det är väldigt onödigt och lite småläskigt med såna ingredienser. Så för att undvika dem brukar jag försöka att göra så mycket som möjligt från grunden. Jag gör mitt eget bröd, jag köper nästan bara färska råvaror och jag väljer alltid de livsmedel som inehåller så lite tillsattsämen som möjligt. Så här kommer ett litet tips för er som liksom jag vill undvika dessa i de flesta onödiga tillsattser har jag ett litet tips. Gör egen smaksatt yoghurt. Mycket bättre och naturligare än den man köper i affären. Och bara som ett litet extra plus så blir det typ 1000 gången godare ^^

I förrgår testade jag att göra egen jordgubbs- och bananyoghurt. Jag hade lite färska jordgubbar som hade börjat bli lite väl mosiga och torra och en lite halvbrun och små sorglig banan. Inte så jättelockande att äta som de var, men helt perfekta att blanda samman till en krämig, ljusrosa yoghurtblandning. Den blev så god! Smakade riktigt mycket jordgubb och banan. Med lite hemmagjord musli blev det supersmaskigt ^^

 

JORDGUBB- OCH BANANYOGHURT

 

Ingredienser:

1 dl färska jordgubbar

1/2 banan

1 1/2 dl yoghurt

1/2 dl kesella

 

Hacka jordgubbarna i småbitar och värm i kastrull eller micro tills jordgubbarna har blivit mjuka och varma. Mosa bananen och blanda samman med jordgubbarna till en jämn smet Blanda i yoghurten och kesellan och strö på valfri topping. Ät.


Underbar kväll

Igår var den mysigaste kvällen på länge. Pojkvännens pappa hade lite fest med grillning, frågesport och alkohol i alla möjliga färger och former ^^ Vi var typ dom enda under 50 där men inte blev det tråkigt för det. Jag tycker personligen att det nästan kan vara trevligare att umgås med lite äldre människor när det är alkohol med i bilden. De tar det i regel lite lugnare och blir inte lika... förändrade. Vilket kan vara rätt skönt om man som jag är extremt mammig och måste ta hand om alla som inte kan ta hand om sig själva på fyllan.

Hur som haver så blev det som sagt grillning. Kött (fråga mig inte vilket) till de vuxna (köttätarna) och grillspett och majskolvar till barnen (vegetarianerna). Till det serverades potatissallad, hemgjord tomat/chili/löksås (suuupergod), coleslaw, diverse sallader och kryddsmör. Våra grillspett bestod av lök, champinjoner, quornbitar, körsbärstomater och paprika penslat med en marinad med smak av basilika, honung, soja, chili, paprika och svartpeppar. Den använde vi även till majskolvarna. Det var sååå gott!!! Ville typ inte bli mätt. Har inte ätit majskkolvar på flera år och det var ett mycket kärt återseende. Hade glömt hur underbart gott det är! Innan maten så blev det även lite gin & tonic och fruktig bål med alla möjliga bär och frukter i. Underbar kväll <3




Pajad dator och grillad lax

Jepp precis som rubriken skvallrar om så har jag haft sönder min dator. Jag lyckades tappa en mugg kokhett te rakt i knät och det måste på något sätt ha hamnat i datorn oxå... (Jag borde nästan få en medalj eller utmärkelse för klumpighet) Så den dog och jag kan helt ärligt inte säga att jag saknar den så fruktansvärt mycket... Den har varit jobbig ett bra tag nu så det var ändå rätt väntat att den skulle lägga av snart. + Att jag har en bättre, större och snyggare dator nu ^^ Fick ärva mammas eftersom hon hade två bärbara <3 Yaaay!!! :D Och poängen med det här intressanta utlägget är att det är p.g.a detta som jag inte har kunnat blogga och kommentera andra bloggar på några dagar. Förhoppningsvis blir det snart bättre med den saken ^^

Så för att komma till själva matbiten av det här inlägget så var jag och min lillebror hemma hos pappa i förrgårkväll ^^ Det var sååå mysigt <3 Älskar att vara där. Där är jag hem-hemma ^^ Hur som helst så passade det utmärkt att grilla i den varma sommarkvällen. Pappa och bror åt kött och jag åt fisk. Karré och lax för att vara mer specifik ^^ Pappa hade lagt laxen i folie tillsammans med salt, lite peppar, citronskivor och dill. Sååå gott! Jag älskar lax och allra mest när den är grillad ^^ Till det åt vi potatis, crème fraiche, sallad och ett underbart segt och smakrikt surdegsbröd.

Slänger även med en bild på en liten vilseflugen kompis som jag fick hjälpa ut senare på kvällen. Bara för att... ^^




Äntligen...

Har jag gjort egen musli!!! Applåder till mig! Har tänkt att jag ska göra musli i sisådär ett år ungefär men har av någon anledning aldrig tagit tag i det. Men nu har det alltså hänt. Och jag bankar nästan mig själv i huvudet för att jag inte har gjort detta tidigare! Det blev så gott!!! Perfekt knaprigt och krispigt. Och så himla bra att kunna smaksätta och ha i precis vad man vill.  Jag smaksatte den här muslin med kanel, kardemumma, vanilj och kakao. Yummie! Nästa gång tror jag att jag ska göra en variant med inslag av cocos ^^ Längtar tills jag får göra nästa omgång musli ^^

 

KANEL, KARDEMUMMA, VANILJ OCH CHOKLADMUSLI

Ugn:

175 grader

 

Ingredienser:

2 dl havregryn

2 dl rågflingor

1/5 dl hela linfrön

1/5 dl solroskärnor

1/5 dl pumpakärnor

1/5 dl grovt hackade mandlar

1/5 dl grovt hackade valnötter

1/2 dl russin

1/2 dl grovt hackade katrinplommon

1/2 tsk malen kanel

1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1/2 tsk kakao

1 dl vatten

 

Blanda samman havregryn, rågflingor, linfrön, solroskärnor, pumpakärnor, mandlar, valnötter och kryddor i en ungfast form eller långpanna. Häll över vattnet och blanda samman tills allt är fuktigt. Grädda ca 20 minuter i ugnen tills muslin har blivit knaprig och torr. Var noga med att röra om åtminstonne en gång så att muslin gräddas jämnt. Tillsätt russin och katrinplommon och låt muslin svalna helt. Förvara muslin i en lufttät burk




Favoriter gånger 2

Tänkte bara lägga in lite bilder på den mumsiga fredagsmiddagen jag och pojkvännen åt igår. Det blev sushi med rött vin till. Sååå gott. Älskar sushi <3 Med massa wasabi, soja och inlagd ingefära *Dreggel* Jag bara måste testa att göra egen sushi någon gång!

Åh just det! Måste bara säga att den som säger att fisk och rödvin inte går ihop ljuger! Det är ju suuupergott! ^^



Mera blåbär

Tänkte slänga in ännu ett recept som till stor del består av blåbär. Fick sådan mersmak av min blåbärs, vanilj och bananyoghurt att jag helt enkelt inte kunde låta bli att testa ännu en frukost med blåbär ^^ Men jag skäms inte. Nej. Icke! Blåbär är ju bara sååå gott och vackert. Och dessutom uppenbarligen galet nyttiga... Nu tjatar jag men jag längtar verkligen helt enormt tills man kan plocka egna bär i skogarna! Jag tänker då inte låta någon liten dvärgbandmask komma emellan mig och mina blåbär!

Hur som haver så blev det faktiskt ganska stor förändring sen förra blåbärsfrukosten. Både i konsistens och smak. Med keso istället för kesella, annorlunda smaksättning med kardemumma och russin, annan iblandad frukt och med blåbären som topping blev det helt anorlunda. Blåbärssmaken blev mer intensiv och yoghurten blev mer bitig och matig än förra gången. För att sammanfatta det blev även denna frukost en fröjd för både gom och öga. För visst är det nästan (bara nästan) lika viktigt hur det man äter ser ut som hur det smakar?



MATIG VANILJ, KARDEMUMMA OCH RUSSINYOGHURT

Ingredienser:
ca 1 1/2 dl yoghurt
ca 1 dl keso
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1 näve russin

ca 1 dl hackad valfri frukt (jag använde äpple och färsk annanas)
ca 1 dl blåbär, tinade eller färska

Blanda samman yoghurt, keso, vaniljpulver, kardemumma och russiin till en jämn blanding. Rör i den hackade frukten och toppa sedan med blåbären. Ät och njut ^^

Rabarbermuffins med crumble

Idag har jag bakat nästan hela dagen. Min lillebror fyller år i morgon så jag har fått stå för bakning av födelsedagskakor. Och jag klagar inte ^^ Älskar att sitta och leta igenom hemsidor, receptböcker och bloggar efter nya och roliga recept ^^ Det är så kul att sen sitta och försöka tänka ut vilka kakor som skiljer sig mest från varandra i smak och konsistens. Ju fler smaker och konsistenser ju bättre. Enligt mig ^^ Idag blev det sega chocolatechip cookies, fluffiga och sammtidigt knapriga rabarbermuffins med crumble och lite segs och sammtidigt knäckigs fusktosca-kakor. Här kommer bild, recept och lite småprat om muffinsarna ^^

Anledningen till att jag valde att göra dessa muffins är dels för att min trädgård svämmar över av rabarber och dels för att jag inte tycker om att baka muffins speciellt mycket. Jag tycker alltför ofta att de blir lite tråkiga och ganska menlösa. Och den uppfattningen vill jag råda bot på. Och idag har jag nog faktiskt gjort det litegrann ^^ Muffinsarna blev jättesöta, doftade gott och var enligt min pojkvän (som också han är ganska skeptiskt inställd till muffins) både goda och saftiga ^^ Yaaay! Och det bevisar min teori: Att all bakning kan vara rolig. Man måste bara göra nåt eget av det ^^ Nästa gång kommer jag dock ha i lite mer rabarber. Så de smakar ännu mer ^^



RABARBERMUFFINS MED CRUMBLE


Ugn:
175 grader

Ingredinser:

Muffins:
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smält smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning:
3 dl rabarber
2 msk socker
2 msk smör

Crumble:
75 g riktigt mjukt smör (eller halvsmält i micron)
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn

Muffins:
Vispa samman ägg och socker. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vanilsocker och salt i en separat skål. Blanda ner i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och mjölken.

Fyllning:
Skala och hacka rabarbern i valfri storlek (jag gjorde dem ganska små) och stek dem tillsammans med smör och socker tills rabarbern har blivit mjuk och sockret och smöret har smält samman. Blanda ner rabarbern och smörsockret i muffinssmeten.

Crumble:
Rör samman alla ingredienser med en gaffel till en smulig deg.

"Ihopsättning":
Fyll muffinsformar till 3/4 med muffinssmeten. Strö över crumblen och grädda dem i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

*För att få lite färg på crumblen höjde jag temperaturen i ugnen till 200 grader de sista minuterna.

Riktigt chokladig chokladkaka

I onsdags och torsdags var jag och hälsade på min mor. På onsdagen myste vi med tacos och rött vin och på torsdagen ägnade jag dagen åt att gå ut med voven, äta obcena mängder knäckebröd med kaviar (jag åt nästan upp ett helt paket råg-rut på mindre än två dygn) och baka en chokladkaka som mamma skulle ha med sig till jobbet på fredagen.

Jag har länge sneglat runt på olika hemsidor och bloggar och inspirerats av en massa riktigt amerikanska chokladkakor (flera lager, frosting etc.). Den ena vackrare än den andra. Och det har bokstavligt talat kliat i fingrarna på mig efter att få testa att baka en sådan kaka. Så i torsdags tyckte jag att det skulle passa att testa att baka ett sådant konstverk.

Jag utgick från ett recept på "Old fashioned chocolate cake" som ursprungligen kommer från Nigella Lawson (som förövrigt tillsammans med Per Moberg är min favorit tv-kock ^^). Dock har jag gjort lite förändringar här och där. Dels för att jag inte hade alla ingredienser och utrustning som krävdes och dels för att jag trodde att det skulle bli bättre så ^^  Det tog lite tid att göra den här kakan men det var superkul och den blev jättefin. Och enligt min mor var den extremt uppskattad av både henne och hennes jobbarkompisar ^^



CHOKLADIG CHOKLADKAKA

Ugn:
160 grader

Ingredienser:

Kaka:
2 dl strösocker
2 ägg
175 g mjukt smör (ev halvsmält i micron)
1 dl crème fraiche (1/2 burk)
1/2 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk äkta vaniljpulver
1 nypa salt

Chokladfrosting:
175 g mörk choklad
75 g smör
1 msk ljus sirap
1 dl crème fraiche (1/2 burk)
5 dl florsocker

Kaka:
Vispa samman ägg och socker. Tillsätt crème fraiche, mjölk och smör. Blanda samman till en smet. Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en separat skål. Häll mjölblandingen i äggsmeten och rör samman till en jämn smet. Häll smeten i en teflonform (24 cm i diameter). Grädda ca 30-40 minuter. Kolla kakan genom att provsticka den med en potatissticka eller liknande. När potatisstickan inte längre blir kladdig är kakan klar. Låt kakan svalna

Chokladfrosting:
Smält choklad och smör över vattenbad. Sikta under tiden flosockret i en separat skål. Blanda ner sirap och crème fraiche i den smälta chokladblandingen. Blanda till sist i det siktade florsockret.

"Ihopsättning":
Dela chokladkakan i två lager. Fördela 1/3 av chokladfrostingen på det nedersta lagret av kakan med hjälp av ex. en smörkniv. Lägg på det andra lagret av kakan och sprid ut den resterande chokladfrostingen på och runt kakan.   


RSS 2.0